Ovo je faktor koji je u vezi ili braku važniji čak i od ljubavi

ljubav,par/pixabay

Ljubav je sjajna, a veza ispunjena ljubavlju, posebno na svojim počecima, u naš život donosi smijeh, sreću, duge šetnje, izležavanja na kauču, strastvene poljupce…

Međutim, postoji faktor koji garantira dugu i stabilnu vezu, a koji je ponekad, čak i vrlo često, važniji i od same ljubavi. Radi se o povjerenju.

Jednom kada početnu zaljubljenost, zamijene sumnje i strahovi, stvari u vezi mogu postati ružne. Da se to ne bi dogodilo, bitno je izgraditi odnos pun povjerenja.

Činjenica je da svi u veze stupamo s određenom prtljagom iz prošlosti koja, htjeli mi to ili ne, postaje dio naše nove veze. Bez obzira radi li se o traumi iz djetinjstva ili nevjeri iz prethodne veze, naša prošlost na ovaj ili onaj način utječe na naše odnose.Zato je srž svakog odnosa upravo povjerenje. Povjerenje je ključno za uspjeh i zadovoljstvo u vezi, ali je istovremeno jako krhko. Jednom kada se izgubi, teško ga je obnoviti.

Što podrazumijeva povjerenje?

Povjerenje u vezi znači da vjerujete da je vaš partner pouzdan i da želi samo najbolje za vas. Uz njega se osjećate emocionalno i fizički sigurnom, baš kao i on s vama.

Povjerenje znači da u vezi očekujete poštovanje, odanost i iskrenost. Očekujete da se vaš partner drži obećanja, da će čuvati vaše tajne i da će vas podržavati i kada stvari ne budu divne i krasne.

S druge strane, povjerenje znači i da razumijete vašeg partnera i da ste mu spremni oprostiti ako se dogodi da prekrši neko obećanje ili dogovor. U zdravoj vezi oba su partnera puna povjerenja – stvar ne može funkcionirati jednostrano.

Kada si partneri međusobno vjeruju, bit će iskreni u vezi i točno onakvi kakvi jesu. Naravno, odnos pun povjerenja ne događa se preko noći nego se postepeno razvija.

Povjerenje i ljubav

Iako, lako moguće, i dalje mislite da je ljubav najvažniji dio veze, ne zanemarujte važnost povjerenja. Pokušajte zamisliti vezu ili brak u kojima ono ne postoji. U vezi bez povjerenja gubi se mir, a sumnja postaje sve veća.

Konstantno provjeravanje i propitkivanje s jedne ili druge strane dovest će do sve većeg broja svađa, a svađe će dovesti do prekida, unatoč ljubavi.

Ljubav bez povjerenja jednostavno nije dobra jer se veza lako može pretvoriti u noćnu moru i postati nezdrava, nefunkcionalna, kaotična i toksična.

Povjerenje je ključno za napredak odnosa, a nedostatak povjerenja jedan je od čestih razloga zbog kojih ljudi prekidaju odnose, donosi Zadovoljna.hr.

Komentari