Ovo je 19 simptoma koje su liječnici povezali s kornavirusiom, ima novih

Više od šest mjeseci od pandemije koronavirusa popis simptoma uzrokovanih bolešću Covid-19 još je duži. Osim najčešćih simptoma kašlja, groznice i kratkoće daha, pacijenti su izvijestili o drugim zabrinjavajućim simptomima: povraćanju, osipu, gubitku ukusa i mirisa, bolovima u mišićima, pa čak i lezijama nožnih prstiju.

S više od 16,5 milijuna potvrđenih slučajeva širom svijeta, znanstvenici bolje prepoznaju virus i kako se on ponaša u tijelu svakog čovjeka tijekom bolesti. Također, sve je više primjera pacijenata diljem svijeta kod kojih je Covid-19 ostavio dugoročne posljedice – čak i kod mladih koji nemaju kronične zdrastvene probleme.

“To je tako jedinstvena infekcija koja može na toliko različitih načina, na toliko različitih organskih sustava uzrokovati toliko štete”, rekao je Andrew Chan, profesor imunologije i zaraznih bolesti na Harvard T.H. Chan School of Public Health i suosnivač aplikacije COVID Symptom Study. Rastući popis simptoma Covida-19, kratkoročnih i dugoročnih, još je jedan primjer našeg evoluirajućeg razumijevanja bolesti – od načina na koji se širi do “trajanja” i izdržljivosti imuniteta”, rekao je.

Nedavno istraživanje utvrdilo je nekoliko uobičajenih simptoma zaraženih koronavirusom. “Među 164 simptomatičnih bolesnika sa COVID-19, gotovo svi su imali groznicu, kašalj ili kratkoću daha”, navodi se u izvještaju agencije od 17. srpnja. “Međutim, prijavljeni su i brojni drugi simptomi; zimica, mijalgija (bolovi u mišićima), glavobolja, umor i prisutnost barem jednog (gastrointestinalnog) simptoma (najčešće proljeva)”. To se poklapa s ranijim istraživanjima, poput one Svjetske zdravstvene organizacije iz veljače koja je utvrdila da su uobičajeni simptomi respiratorne infekcije uobičajeni kod pacijenata Covid-19 u Kini. Najčešći znakovi među više od 55 000 potvrđenih slučajeva bili su: groznica (87,9 posto potvrđenih slučajeva), suhi kašalj (67,7 posto), umor (38,1 posto), stvaranje ispljuvaka (sluzi) (33,4 posto), kratkoća daha (18,6 posto) ), grlobolja (13,9 posto) i glavobolja (13,6 posto).Aplikacija koja je pomogla znanstvenicima i doktorima

Chan i njegovi suradnici uspjeli su identificirati vruće točke Covid-19 i otkriti nove signale virusa pomoću aplikacije “na kojoj” je preko 4 milijuna korisnika samo u SAD-u. “Simptom koji se čini najjačim prediktorom Covida i dalje je gubitak ukusa ili mirisa. Chan je sugerirao da bi provjera okusa i mirisa mogla poslužiti kao zaustavni način za otkrivanje infekcija, posebno u državama gdje nema dovoljno testiranih

Odnedavno je aplikacija počela skupljati još novih simptoma, poput kožnog osipa, izbočina na koži, svrbeža, crvene kože i upale na nožnim prstima. “Iako osipi na koži možda nisu toliko česti u Covidu, sama činjenica da se pojavljuju je alarmanta i treba vidjeti zašto se to događa”, rekao je Chan. Spomenuto istraživanje pokazalo je da je, otprilike, 1 na 200 ispitanika u Kini oboljelih od Covida-19 imalo gastrointestinalne probleme poput proljeva, povraćanja i bolova u trbuhu.

Važno je napomenuti da su kod djece primijećeni simptomi nalik Kawasakijevoj bolesti, a kod starijih se javljaju neurološke bolesti i poremećaji (zbunjenost, napadaji). Ono što znanstvenicima najviše “ruši” podatke je činejnica da skoro 40 posto zaraženih ne pokazuju nikakve simptome. Od velike je važnosti identificirati zaražene ljude što je ranije moguće i izolirati ih od drugih kako bi se kontrolirala pandemija.

Grupiranje simptoma

Pomoću podataka iz aplikacije, istraživači su identificirali šest različitih skupina simptoma za Covid-19. Ove su skupine povezane s različitim stupnjem ozbiljnosti bolesti. Na primjer, među pacijentima koji su se našli u jednoj grupi simptoma – glavobolja, gubitak mirisa, gubitak apetita, kašalj, groznica, promuklost, grlobolja, bol u prsima, umor, zbunjenost i bolovi u mišićima – 9,9 posto njih završilo je za dodatnim kisikom ili ventilaciju. U međuvremenu, pacijenti koji su iskusili gore navedene simptome, ali osim toga imali i kratkoću daha, proljev i bolove u trbuhu, suočavali su se s mnogo težim ishodima. Otprilike polovica bolesnika te druge skupine je hospitalizirana. Ovakve grupacije simptoma uvelike pomažu liječnicima diljem svijeta. Od iznimne je važnosti izolacija od 14 dana jer se u tom periodu razviju simptomi. Svima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nisu dobili simptome, savjetuje se izolacija, ali i testiranje, prenosi Vox.

Znanstvenici vjeruju da, ovisno o odgovoru pojedinog imunološkog sustava, će raznih simptoma biti još nebrojeno – čak i nekoliko godina nakon što se korona “povuče”. Odgovor tomu je sama zaraza, odgovor imunološkog sustava pojedinca (koji može i pretjerano reagirati što zna dovesti do posljedica opasnih po život, primjerice do zatajenja jetre, bubrega, pluća…), kao i kombinacija zaraze i odgovora.

Komentari