Ovo je 10 neobičnih stvari o psima koje možda niste znali

Naši su nam psi oduvijek bili najbolji prijatelji, odani suputnici i najvažnije – naša obitelj. Stoga je sasvim prirodno da smo potpuno fascinirani činjenicama o psima i svim mogućim zanimljivim informacijama do kojih možemo doći. Potpuno smo očarani našim četveronožnim prijateljima i želimo otkriti što je više moguće o njima.

Ova stvorenja nisu samo preslatka za gledanje, već psi nikad ne osuđuju svoje vlasnike. Nije ih briga jeste li bogati ili siromašni, koje ste boje kože ili vjere, prihvaćaju vas upravo takve kakvi jeste. Upravo radi toga smo odlučili napraviti listu top 10 omiljenih zabavnih činjenicama o našim najdražim životinjama.

1. Daltonizam

Postoji opće uvjerenje da psi ne mogu vidjeti boje. To zapravo nije istina i psi vide boje, no ne u jednakom intenzitetu kao ljudi. Njihovo doživljavanje boja sličnije je našem doživljaju boja po noći.

2. Ne postoje dva ista nosa

Nos psa ekvivalent je ljudskom otisku prsta, pri čemu svaki ima jedinstveni uzorak grebena i nabora. Uz to, nosevi su im uvijek mokri kako bi lakše upili i obradili mirisne čestice u zraku.

3. Psi sanjaju kao i ljudi

Ako ste ikada primijetili kako se vaš psić trza u snu, to vjerojatno znači da sanja. Istraživači su otkrili da psi imaju slične obrasce spavanja i moždane aktivnosti kao i ljudi, te da male pasmine imaju tendenciju sanjati više od velikih. Znanstvenici sugeriraju da vjerojatno sanjaju poznate aktivnosti poput igranja ili lovljenja repa.

4. Crni psi se rjeđe udomljavaju

Statistički podaci pokazuju da se crni psi najrjeđe udomljavaju. Povijesno su crni psi povezivani sa “paklenim psima” i ljudi su ih smatrali lošim znakom. Naravno da je to daleko od istine te ako razmišljate o udomljavanju, dajte crnim psima priliku!

5. Pametni su kao i dvogodišnja djeca

Prema istraživaču pasa i autoru Stanleyju Corenu, pas i dvogodišnje dijete slični su kada je njihov mozak u pitanju. Također je objasnio da čovjekov najbolji prijatelj može računati, razumjeti preko 150 riječi, pa čak i zavarati ljude ili druge pse da dobije poslastice.

6. Mahanje repom

Ako vaš pas uzbuđeno maše repom, to znači da je sretan što vas vidi, zar ne? Ne nužno. Psi mašu repom udesno kad su sretni i ulijevo kad se prestraše. Nisko mahanje znači da su nesigurni, a brzo mahanje repom popraćeno napetim mišićima ili proširenim zjenicama može signalizirati agresiju.

7. Štenci se rađaju slijepi i gluhi

Novorođeni psi još se razvijaju, stoga su im ušni kanali i oči i dalje zatvoreni. Većina štenaca otvara oči i reagira na zvukove nakon otprilike dva tjedna.

8. Šesto čulo

Prema anketama, 67 posto vlasnika kućnih ljubimaca prijavilo je da se njihovi kućni ljubimci ponašaju neobično neposredno prije oluje ili potresa, a 43 posto reklo je da su se njihovi ljubimci ponašali neobično neposredno prije nego što se dogodilo nešto loše. Kako su se ponašali? Cviljenje, “divlje” ponašanje ili pokušaj skrivanja na sigurno mjesto. Postoje čak i izvješća da psi mogu osjetiti bolesti, poput raka.

9. Znojenje

Iako se znoje kroz jastučiće šapa, njihov glavni oblik hlađenja je dahtanje. Jedine žlijezde za lučenje znoja kod pasa nalaze se na njihovim jastučićima na šapama.

10. Zijevanje pasa

Kad vaš pas jako zijeva, vjerojatno samo pretpostavljate da to znači isto što znači kad i mi zijevamo – pospanost. To može biti znak umora, ali psi zijevaju i iz drugih razloga. Psi također mogu zijevati kako bi se smirili, pa ponavljano zijevanje može biti znak da se vaše štene osjeća tjeskobno ili pod stresom.

Komentari