Ovo je 10 navika uz koje vam stroga detoksikacija neće ni trebati

Detoksikacija organizma ne podrazumijeva samo izbacivanje određenih namirnica iz prehrane nego i ostalih negativnih stvari koje utječu loše na naše tijelo, ali i um. Želite li 2021. započeti na najbolji način te godinu provesti puni energije, optimizma i pozitive, usvojite navike uz koje vam “stroga” detoksikacija neće više ni trebati.

Toksini nakupljeni u tijelu mogu djelovati poput utega koji nas sprječava da u potpunosti iskusimo život i iz njega izvučemo najviše. Štetne tvari koje se talože u tijelu ne utječu samo na naše fizičko već i na mentalno zdravlje, a da toga nismo ni svjesni.

Čak i ako se hranite zdravo i redovito vježbate, toksine ne možete izbjeći jer oni dolaze i iz zagađenoga zraka, a toksične mogu biti i neke navike koje imamo, pa čak i ljudi iz naše blizine.

Zato je preporučljivo periodično pročišćavati tijelo i um, a početak godine odlično je vrijeme za detoksikaciju. Imamo dovoljno motivacije jer smo netom završili s obilnom blagdanskom trpezom, još smo dovoljno odlučni držati se novogodišnjih odluka i imamo želje sve ono što se proteklih tjedana nakupilo u nama izbaciti te godinu započeti svježi i pročišćeni.



Skupili smo odlične, vrlo praktične i primjenjive savjete koje je zaista lako slijediti. Od recepata za napitke i smoothieje koji pročišćuju, vježbi koje će vam uzeti tek nekoliko minuta do mentalnog čišćenja i izbacivanja negativne energije koja vas samo sputava u životu.

Za početak, važno je znati i koji to znakovi upozoravaju da nam je tijelo puno toksina: kronične tegobe s probavom, problemi sa spavanjem, problemi sa zglobovima, kožom, kronični umor, alergije koje ne prolaze, česte prehlade i povišene temperature, glavobolja i bol u tijelu, letargija, debljanje, razdražljivost…

Ako redovito činite male promjene i slijedite naše savjete, rezultat sigurno neće izostati. Na život ćete gledati pozitivnije i bistrije te ćete se zaista osjećati čišće iznutra i izvana. Iskusit ćete i slijedeće pozitivne promjene:

  • imat ćete puno više energije
  • izgubit ćete na težini
  • hormoni će vam uravnoteženiji
  • imat ćete čišću kožu
  • smanjit ćete upale u tijelu
  • bolje ćete spavati
  • bit ćete vitalniji i pokretljiviji

Uz ove opće zdravstvene dobrobiti, detoksikacija će učiniti i sljedeće:

  • trbuh vam više neće biti (toliko) nadut poslije jela
  • nećete više toliko žudjeti za slatkim jer vam jednostavno više neće trebati
  • jasnije ćete se fokusirati na stvari i ciljeve koje želite postići- bit ćete okruženi ljudima koji vas pune pozitivnom energijom, kao i vi njih

Usvojite li idućih 10 navika, “stroga” detoksikacija neće vam više ni trebati

1. Pijte vodu s limunom

Napravite vodu s limunom sa sljedećim sastojcima:

  • topla voda
  • sok polovice limuna- najdraža šalica

U proključalu vodu uspite limunov sok te pričekajte da se rashladi. Ispijte napitak i bit ćete spremni za sve izazove dana.

2. Pročistite Facebook i Instagram

Izdvojite malo vremena i s Facebooka izbrišite prijatelje s kojima nemate baš nikakav kontakt i ništa zajedničko, a pročistite i svoj Instagram te prestanite slijediti osobe i profile čije su vam objave na feedu potpuno nepotrebne. Iznenadit ćete se time koliko ćete se bolje osjećati!

3. Vježbajte (ono što vam najviše odgovara)

Tjelovježba ne mora biti naporna i teška da biste osjetili rezultate. Naravno da se za veće promjene treba i više potruditi, ali i najjednostavnije vježbe razgibavanja i rastezanja učinit će razliku. Pronađite tjelovježbu koja vam najviše odgovara. Za nekoga će to biti joga, nekome pilates, teretana, aerobik, neka borilačka vještina, ples – osluškujte potrebe svoga tijela i krećite se.

Odlazak na trening tri do četiri puta tjedno nešto je najbolje što možete učiniti za svoje tijelo i um, ali vježbati možete i kod kuće, primjerice do pola sata svaki ili svaki drugi dan. Jednom kada vam prijeđe u naviku, nećete moći zamisliti dan bez tih iscjeljujućih i blagotvornih pokreta. Dobro je podsjetiti se da je tjelovježba i najbolji prirodni antidepresiv.

4. Tuširajte se naizmjence vrućom i hladnom vodom

Ovakav način tuširanja bit će najučinkovitiji nakon tjelovježbe jer će se na taj način detoksikacija nastaviti. Hladan tuš pomaže u smanjivanju stresa i poboljšanju cirkulacije.

Vrući tuš pak otpušta napetost i zatvor te pomaže da bolje spavate. Namjestite tuš na toplinu vode malo jaču nego što biste inače, a zatim namjestite tuš na najhladnije na 30 sekundi. Tuširajte se tako pet minuta izmjenjujući vruću i hladnu vodu.

5. Dišite svjesno i pravilno

Obratite pažnju na vlastito disanje i jednostavno dišite više. Postane li vaše disanje pliće kada ste pod stresom ili uzrujani? Pokušajte u takvim situacijama učiniti upravo suprotno – disati dublje. Duboko disanje pomaže u čišćenju dišnog sustava i boljoj opskrbi krvi kisikom.

Ako ste imali težak i stresan dan tijekom kojeg ste zaboravili i na pravilno disanje, kao i na ostale segmente zdravog života, kada izvršite sve dnevne obveze, uz opuštajuću glazbu svjesno duboko dišite i vratite organizam u ravnotežu.

6. Zaboravite na mobitel dok jedete

Isključite se tijekom jela i uzmite pauzu od mobitela i društvenih mreža. Izdvojite vrijeme samo za jelo i razmišljajte o tome što jedete uživajući u okusu, izgledu, teksturi hrane. Na ovaj način potaknut ćete i bolji rad probave, a prva faza probave je žvakanje, stoga žvačite polako.

Umjesto gledanja na mobitel ili u televizor, tijekom ručka ili večere radije se, osim na jelo, fokusirajte na ljude s kojima objedujete i razmijenite s njima koju riječ.

7. Provodite vrijeme u prirodi

Liječnici u skandinavskim zemljama preporučuju svoji pacijentima liječenje – u prirodi. U Japanu je poznat i termin shinrin-yoku (“kupanje u šumi”), koji znači boravak u prirodi s ciljem pridobivanja fizičkih beneficija koje priroda pruža. Istraživanjima je dokazano da “kupanje u šumi” aktivira parasimpatički živac koji pomaže u ozdravljenju i detoksikaciji. Nemate šumu u blizini?

Otiđite u park, na plažu, na livadu – prirodu možete pronaći gotovo svugdje.

8. Napravite detoksikacijski kraljevski smoothie

Ovaj smoothie sadrži hranjive “dragulje” poput špinata, banane, đumbira, limuna, kurkume i drugih sastojaka. Svi oni u kombinaciji djeluju vrlo povoljno na rad organizma i na njegovo pročišćavanje od štetnih tvari.

9. Pijte dovoljno vode i jedite puno zelenog povrća

Stručnjaci preporučaju piti oko dvije litre vode dnevno, ali vi osluškujte svoje tijelo i njegove potrebe – možda će vašem tijelu trebati manje, a možda i više vode. Prehrana neka obiluje zelenim lisnatim povrćem kao što su zelena salata, kelj, celer, špinat, peršin, korijandar itd. Ta hrana sadrži vitalne hranjive tvari, dovoljno vlakana te klorofil koji pomaže u pročišćavanju krvi.

10. Izdvojite vrijeme za zahvalnost

Jednostavno zastanite na nekoliko minuta i otpustite sve što vas muči i koči, a prigrlite ono što vas ispunjava. Očistite se od negativnog razmišljanja te se okrenite stvarima, ljudima i situacijama u vašem životu na kojima ste najviše zahvalni, piše Zadovoljna.hr.

Komentari