Ovih jednostavnih 15 trikova pomoći će vam održati dom urednim

Za mnoge je ljude život u neurednom domu nepodnošljiv, ali jednako im je nepodnošljiva i ideja temeljitog čišćenja. Ovih 15 jednostavnih trikova pomoći će vam održati dom urednim čak i ako mrzite pospremanje

Uklonite višak

Nered se brzo nagomila kad imate puno stvari. Kad vam ponestaje mjesta, proširit će se na cijeli dom i svaku prostoriju učiniti neurednom. Prestanite čuvati stvari ‘za svaki slučaj’ i riješite se svega što više ne koristite. Uz minimalan napor to će vam dom učiniti urednijim.

Odredite svemu mjesto

Kad se riješite viška, važno je svemu što je ostalo dati mjesto koje mu i pripada. Na primjer, polica u dnevnom boravku može vam koristiti za držanje časopisa i daljinskih upravljača, a kuke u hodniku za vješanje torbica i jakni.

S djecom planirajte unaprijed

Ako imaet djecu, pomirite se s tim da im je uredan dom manje važan nego vama i prilagodite se tome. Vole li vaša mala djeca crtati, postavite im nekoliko bijelih ploča po kojima mogu crtati umjesto po zidovima. Starijoj djeci označite košarice i kutije kako bi znala kamo što staviti.



Čistite usput

Ako odete do kupaonice i primijetite da je umivaonik malo prljav, obrišite ga kad ste već tamo. Tako ćete postići da vam cijeli dom izgleda urednije, a na to nećete potrošiti više od pet minuta.

Uvedite večernje 10-minutno pospremanje

Uvedite jednostavno pravilo za sve ukućane i u nekom trenutku navečer svi moraju napraviti 10-minutno pospremanje. Za to vrijeme počistite nered i pobacajte nepotrebno. Neće trajati dugo, a cijela kuća će izgledati uredno.

Izbjegavajte upotrebu papira

Pokušajte se riješiti papira u životu. Časopisi, bankovni izvodi i računi često se nakupljaju u domovima i stvaraju grozan nered. Pređite na bezpapirne, elektronske račune, a za časopise barem kupite stalak kako biste smanjili papirnati nered.

Pospremite krevet svako jutro

Možda nije najzabavnije na svijetu, ali jutarnje spremanje kreveta, koje ne traje dulje od pet minuta, jedan je od lakših načina uvođenja reda u spavaću sobu. Osim toga, postavit će i dobre temelje za taj dan i povećati vjerojatnost da se držite urednosti.

Kreirajte odgovarajuće rutine

Rutine su važan dio svakodnevnog čišćenja i organiziranja doma. Odredite prioritete i utvrdite rutinu koja vam odgovara. Mrzite li nered u kuhinji, stvorite rutinu koja vam nikad neć eostavljati previšr prljavih tanjura. Pazite samo da ne stvorite previše rutina, jer će vam to otežati njihovo izvršavanje.

Odjeću spremite svake večeri

Čim se navečer presvučete u pidžamu, čistu odjeću objesite, a prljavu bacite u košaru za pranje. To će vam oduzeti svega nekoliko sekundi, a ujutro ćete se probuditi u ljepšoj i urednijoj sobi.

Posuđe perite odmah

Možda ne zvuči primamljivo prati po tri tanjura, ali još uvijek je jednostavnije nego odjednom prati 15 tanjura kojima je potrebno duboko namakanje. Odgađanje zadataka često znači da će vam za njih trebati više vremena, što će vas dodatno obeshrabriti, pa operite posuđe odmah kako bi izbjegli kasnije sate pranja.

Usvojite Pomodoro tehniku

Pomodoro tehnika znači da na svakih 25 minuta koje ne provodite radeći, uzmete 5 minuta za napraviti nešto. Ako se opuštate surfanjem internetom ili čitate knjigu, navijte alarm i kad vas obavijesti uređujte prostoriju u kojoj se nalazite. Brzo je gotovo, a činit će vam se kao da je to dio opuštanja.

Perite rublje svaki dan

Napunite perilicu rublja svako jutro ili kad se vratite s posla. Koliko god radili, vjerojatno imate dovoljno vremena svaki dan za objesiti oprano rublje, što je puno ugodnije nego u pranju rublja provesti cijeli dan.

Brišite radnu površine odmah nakon kuhanja

Nakon kuhanja brzo prebrišite svoju radnu površinu, prije nego što se bilo što na njoj osuši i zalijepi. To vam neće oduzeti više od minute, a kasnije ćete biti zahvalni na čistoj kuhinji.

Odredite prostor za nered

Dom vam vjerojatno neće ostati potpuno besprijekoran pa je dobro imati prostor namijenjen za nered. Za to možete namijeniti cijelu sobu ili samo dio nje. Imate li djecu, računajte da će i oni dijeliti taj prostor i vjerojatno ga trebati više od vas.

Držite red zajedno

Ako ste jedina osoba koja posprema, vjerojatno će vam se zamjeriti sav taj posao. Kako biste to izbjegli, raspodijelite poslove pospremanja na sve s kojima živite. Osim što ćete smanjiti sebi količinu poslova pospremanja, počet ćete se osjećati kao tim i motivirati jedni druge da se pridržavaju pravila.

Komentari