Ovih 11 namirnica odlične je za mozak, pamćenje i raspoloženje

Hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti. Određene namirnice mogu izuzetno dobro djelovati na naš mozak i mogu pomoći u jačanju moždanih funkcija kao što su pamćenje, koncentracija i još mnogo toga.

Mnoge od ovih namirnica sadrže zdrave komponente kao što su omega-3 masti, koje mogu pomoći u obrani od demencije. Drugi mogu biti bogati antioksidansima, koji potiču protok kisika i krvi u mozak, a istovremeno smanjuju upalu. Ovih 11 namirnica odlične su za mozak, pamćenje i raspoloženje.

Bobice

Izuzetno su hranjive, a mogu smanjiti upalu i očuvati moždane stanice. Prema dosadašnjim studijama najučinkovitije su borovnice, ali na zdravlje mozga povoljno djeluju i jagode, crni ribiz, kupine, dud i maline.

Orašasti plodovi

Mnoge su vrste orašastih plodova koje dobro djeluju na mozak bogate su vitaminom E koji mozak štiti od oksidacijskog stresa – neravnoteže u tijelu koja može dovesti do oštećenja stanica i tkiva. Orasi posebno pomažu kod pamćenja, tjeskobe i učenja. Osim oraha, najbolji orašasti plodovi za zdravlje mozga uključuju pistacije, bademe i lješnjake.



Masna riba

Ljudski mozak ima gotovo 60% masti, pa mu je potrebno puno zdravih masti da bi dobro funkcionirao. Losos je jedna od vrsta riba koja je izuzetno dobra i korisna za zdravlje.

Jaja

Jaja su uobičajena hrana za doručak, a bogata su esencijalnim hranjivim kolinom koji je potreban živcima i mozgu za ispravan rad.

Povrće

Zelena salata sadrži visoku razinu hranjivih sastojaka koji štite mozak od kognitivnog pada. Studija iz 2018. sugerira da jedna porcija zelenila dnevno može usporiti gubitak pamćenja povezan s godinama. Osim zelene salate, možete jesti i špinat, raštiku i kelj.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su izuzetno zdrave, a bogate su cinkom koji pomaže u regulaciji komunikacije između moždanih stanica, pomažući u stvaranju sjećanja.

Kava

Kofein u kavi povezan je s boljom koncentracijom, poboljšanim raspoloženjem, povećanom energijom i prevencijom kognitivnog pada. No, kofein treba konzumirati u umjerenim količinama jer prekomjerni unos može izazvati iritaciju želuca, glavobolje i nesanicu.

Zeleni čaj

Pokazalo se da zeleni čaj smanjuje anksioznost i poboljšava pamćenje i pažnju. Dijelom je to zbog kofeina, ali zeleni čaj sadrži i biljnu kemikaliju nazvanu L-teanin, zbog koje se osoba može osjećati smirenije i manje napeto.

Naranče

Naranče su bogate vitaminom C koji igra presudnu ulogu u raspoloženju i pamćenju, a ovim vitaminom su bogate i paprike, jagode i brokule. Vitamin C može zaštititi od moždanog udara, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i Huntingtonove bolesti.

Kurkuma

Kurkuma ima niz zdravstvenih blagodati, a otkriveno je da pomaže i u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Istraživači su također uočili da kurkuma može poboljšati i memoriju i koncentraciju.

Tamna čokolada

Ova je poslastica puno zdravija od mliječne i bijele čokolade. Tamna čokolada sadrži biljnu tvar koja ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Pokazalo se da tamna čokolada može poboljšati pamćenje, protok krvi u mozgu i razinu kisika, piše Insider.

Komentari