Ovih 10 rečenica nikad ne biste trebali reći ženama koje ne žele djecu

Pixabay

Iako sve više žena odlučuje ne rađati djecu, ne možemo reći da društvo još uvijek prihvaća njihov izbor.

Postoje pojedinci koji nisu spremni poštovati, prihvatiti i razumjeti takve odluke. Kada razgovaraju o izboru žena oko rađanja, mnogi misle da su njihova mišljenja bezazlena, no takve se prosudbe mogu smatrati nepristojnima pa čak i štetnima.

BrightSide je donio popis rečenica koje nikada ne biste trebali reći ženi koja ne želi postati majka.

‘Nikada nećeš iskusiti pravu ljubav’

Ljubav je složen osjećaj. Netko ju može doživjeti s partnerom, prijateljima, obitelji, ali i s kućnim ljubimcima. Kada kažete da je ljubav između majke i djeteta jedina prava ljubav, onda ste pristrani.



Uostalom, postoji puno primjera predivnih odnosa između roditelja i djece, dok je u drugim obiteljima stanje daleko od idiličnog.

‘Sebična si’

Znači li to da su samo roditelji nesebični i požrtvovni, dok su svi ostali usredotočeni samo na sebe? Nažalost, svuda oko nas su sebični roditelji koji ne pružaju emotivnu i financijsku potporu svojoj djeci.

Također, ako žena zna da ne bi bila dobra majka i odluči se živjeti bez djeteta, to možemo protumačiti kao neki oblik odgovornosti. Uostalom, obično se radi o dobro promišljenom izboru.

‘Dijete će ti promijeniti život nabolje’

S djetetom dolaze promjene, no nitko ne može reći hoće li one biti pozitivne ili negativne. Ne mogu se svi nositi s nedostatkom sna i vremena za sebe, mijenjanjem rutine, neurednim prostorom i bukom.

‘Mrziš li djecu?’

U većini slučajeva ženin izbor da ne postane majka nema veze s mržnjom prema djeci. One još uvijek mogu biti kume ili tete te toj djeci pružiti ljubav, vrijeme i pozornost, ali svejedno su odlučile biti samo to.

‘Nisi ništa postigla ako nemaš djecu’

Društvo često vidi žene bez djece kao ‘nenormalne’ jer bi prema stereotipima trebale imati muža, dijete i obitelj.

No, ženstvenost se ne bi trebala definirati prema tim faktorima jer se osjećaj ispunjenosti razlikuje od osobe do osobe. Dajte svima prostora kako bi sami za sebe mogli odabrati ono što ih čini sretnima.

‘Tko će mi roditi unuke?’

Iako ovo pitanje često čujete, ono nije bezazleno. Dijete je velika odgovornost koja zahtijeva puno promjena u ženinom životu te nije samo hir. Zbog toga je važno shvatiti da je ovo pitanje neprimjereno jer misija vaše kćeri nije samo da vas usreći.

‘Požalit ćeš kada ostariš’

Česta je zabluda da će se žene bez djece u starosti osjećati usamljeno i nezadovoljno. Takve osobe vrlo dobro znaju da postoje druge stvari koje će im donijeti sreću, poput rada na sebi i karijeri te uživanja s prijateljima i partnerima.

‘Što ti je onda svrha?’

Mnogi još uvijek misle da je svrha žena rađanje djece, no činjenica je da se svijet promijenio i današnje žene mogu postići puno više u svojim životima.

Nekome je sreća trčanje za djecom, dok drugi žele iskusiti slobodu, putovati, ostvariti snove ili se posvetiti karijeri. Moderni svijet pruža ženama bezbroj mogućnosti pa je nepristojno reći im da se ograniče samo na jednu.

‘Tvoj partner želi nasljednike’

Ideja o ostavljanju nečeg značajnog nakon smrti evoluira s novim generacijama. Neki muškarci ne vide povezanost između ostavštine i djece. Oni i njihove partnerice smatraju da mogu ostaviti nešto iza sebe svojim djelima.

‘Ne možeš to shvatiti jer nemaš djecu’

Neke majke namjerno izoliraju ‘nemajke’ iz svojeg društva jer misle da takve žene imaju drugačiji pogled na život, odnosno misle da ne mogu razumjeti njihove osjećaje.

Imale djecu ili ne, mnoge žene vole razgovarati sa svojim prijateljicama i ponuditi im pomoć ako je potrebna. Štoviše, probleme mogu sagledati iz druge perspektive i predložiti neobična rješenja, prenosi Net.hr.

Komentari