Ove namirnice podižu razinu energije i daju snagu. Mogu vam pomoći da povećate razinu energije i održite budnost i fokus

Nedostatak energije može utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tako nas učini manje produktivnim. Međutim, konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke može znatno unaprijediti razinu energije i tako održati fokus tijekom dana.

Mnogi ljudi osjete pad energije tijekom dana što je sasvim normalna pojava. Međutim, važno je znati da vrsta i količina hrane koju jedete imaju ključnu ulogu u određivanju razine energije.

Iako sva hrana daje energiju, pojedine namirnice ipak sadrže više hranjivih sastojaka koji bi vam u velikoj mjeri mogli pomoći da povećate razinu energije i održite budnost i fokus tijekom dana.

Banane

Banane su možda jedna od najboljih energetskih namirnica. Izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata, kalija i vitamina B6, koji mogu pomoći u povećanju razine energije.


Istraživanje iz 2012. godine potvrdilo je da su bolji izvor energije od skupih sportskih pića. Dvije banane pružaju dovoljno kalorija za dvosatni trening ili šetnju.

Riba

Masne ribe poput lososa i tune dobar su izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Na primjer porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12, a dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora.

Vitamin B12 djeluje s folatima kako bi stvorio crvene krvne stanice i pomogao željezu da bolje djeluje u vašem tijelu. Optimalna razina crvenih krvnih zrnaca i željeza može smanjiti umor i povećati razinu energije prenosi N1.

Jabuke

Za jabuke se često govori da su među najzdravijim voćem na svijetu, a dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana.

Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu osigurati sporo i trajno oslobađanje energije.

Također, imaju visok sadržaj antioksidansa, a istraživanje je pokazalo da antioksidansi mogu usporiti probavu ugljikohidrata, što rezultira oslobađanjem energije u dužem vremenskom periodu.

Jaja

Jaja nisu samo izuzetno ukusna, već i hrana puna energije koja vas može osnažiti tijekom dana.

Bogata su proteinima koji pružaju stabilan i održiv izvor energije. Leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimulira proizvodnju energije na nekoliko načina.

Leucin može pomoći stanicama da unesu više šećera u krv, stimuliraju proizvodnju energije u stanicama i povećaju razgradnju masti da bi proizvele energiju.

Također, jaja su bogata vitaminima B grupe. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje hrane.

Kava

Kava je najčešće prva namirnica na koju pomislite kada želite da poboljšate razinu energije. Bogata je kofeinom, koji može brzo prijeći iz krvotoka u mozak i pojačati aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni živčani sustav.

Kao rezultat toga, povećava se proizvodnja epinefrina – hormona koji stimulira tijelo i mozak. Iako kava ima samo dvije kalorije po šalici, njeni stimulativni efekti mogu učiniti da se osjećate budno i usredotočeno.

Međutim, kada je u pitanju kav bitno je da ne pretjeramo s konzumacijom, ne preporučuje piti više od četiri šalice dnevno.

Komentari