Ove dvije stvari će vam nevjerojatno olakšati život

Zbog pandemije koronavirusa naš životi su se poprilično usporili. Manje putujemo, vježbamo, družimo se… To sa sobom donosi i neke terete i blagoslove.

Upravo ovo vrijeme karantene pokazalo se kao idealna prilika da pojednostavimo način života, a to možemo učiniti i tako da se riješimo nepotrebnih stvari.

Prvi korak: Poklonite stvari

Postoji mnogo različitih strategija kako se stvari sortiraju i poklanjaju. No, zapravo su samo dvije stvari bitne kako bi u tome uspjeli.

Odvojite vrijeme za sortiranje

Neki ljudi kažu da odvojite dane za ovaj postupak, ali barem 15 minuta dnevno može biti izuzetno korisno.


Kreirajte pravilo po kojemu ćete stvari zadržati ili pokloniti

Možete se upitati usrećuje li vas neka stvar pa na osnovu odgovora odlučite što ćete učiniti s njim. No, postoje i druga jednostavna, a korisna pitanja koja će vam pomoći u odluci. Zapitajte se je li vam ta stvar neophodna, potrebna, lijepa, poboljšava li vam život. Najbitnije je da odredite ključno pitanje za vas i na osnovu njega možete odlučiti koje stvari ćete zadržati, a koje pokloniti.

No, da bi pojednostavili život ne morate se rješavati samo stvari. Možete se riješiti i nekih navika, veza koje ne funkcioniraju, distrakcije i običaje na koje samo gubite vrijeme.

Popis “stvari” kojih se možete riješiti je vjerojatno beskonačno. Ali, čak i ako ste predani u tome, to neće biti dovoljno ako ne poduzmete i drugi korak.

Drugi korak: Prestani gomilati i skupljati dodatne stvari

Čak i ako ispunite prvi korak, proces neće biti uspješan ako ne prestanete kupovati nove stvari. Nekoliko je jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći da se riješite te navike i pojednostavite svoj život.

Izbjegavajte oglašavanje!

Ovo zvuči lako, ali u moderno doba je vrlo teško. Svi vam žele nešto prodati, od web stranica, društvenih mreža pa do staromodnih poštanskih kataloga. Izbacite to iz života.

Promatrajte kako se osjećate pri kupnji

U ovo vrijeme povećane nesigurnosti i stresa lako je biti ovisan o užitku kupnje. Razmislite koliko često kupujete nakon čitanja stresnih vijesti. Je li kupovina postala protuotrov kojim ublažite naporan, stresan dan? Prepoznajte svoje obrasce potrošnje i to će vam pomoći da se riješite te navike, prenosi N1.

Pronađite nove užitke

Čvrsti su dokazi da otpor nezdravim navikama zapravo ne djeluje, pa se moraju stvoriti nove navike koje će zamijeniti neželjene. Što možemo učiniti umjesto da pretražujemo nove ponude i kataloge ili slijedimo link do slatke haljine koju smo vidjeli na Facebooku?

Jedna od mogućnosti je usmjeriti pažnju na prirodu, umjetnost, ljude kako bismo umirili našu dušu. Druga je mogućnost odabrati druge aktivne aktivnosti osim kupovine kako biste smanjili stres i donijeli zadovoljstvo.

Bojkotirajte kupovinu

Postoji mnogo načina da se to učini, ali najjednostavnije je da kroz sljedećih tri, šest ili 12 mjeseci učinite sljedeće: obvežite se da nećete kupovati nikakve nove stvari (knjige, odjeću, ležaljku itd.), napravite iznimke da biste kupili nešto što se pokvari ili potroši. Također, poklon za druge je iznimka.

Kao i kod većine stvari, pojednostavljivanje našeg života zapravo je vrlo jednostavno i može se učiniti bez tečaja, čitanja knjiga ili kupnje nečeg novog. Predanost i eventualno pomoć prijatelja je sve što am je potrebno.

Istovremeno, pojednostavljivanje za mnoge znači prekidanje duboke vezanosti za stvari koje posjedujemo i duboke ovisnosti o stjecanju novih stvari, navodi Psychology Today.

Komentari