Ove činjenice o kavi sigurno niste znali

Kava je danas napitak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti život. Ako ne popiju barem šalicu kave dnevno, ”kavopije” tvrde da imaju osjećaj da će im se glava raspući od boli, razdražljivi su i ništa im ne ide od ruke.

Dok kavu danas pijemo, ili čistu ili s ”milijun” dodataka, u početku se kava žvakala. Konzumirali su je kao vrstu zdrave grickalice od koje je razina energije u organizmu porasla. Drugi važni blagotvorni učinak kave ima veze s mentalnim zdravljem. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji piju kavu imaju 45 posto manje šanse da uopće pomisle na samoubojstvo, a kamo li da ga i počine.

Umjereno uživanje u kavi dobro je i zato što smanjuje rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti ili demencije, a šalica tople kave ima i blagotvoran učinak na probavu. Naime, kad pijemo kavu naše tijelo u krvotok otpušta hormon gastrin koji potiče probavu. Kava pomaže i pri mršavljenju. Ako je popijete prije nego što krenete na trening, lakše i brže ćete sagorijevati masti tijekom vježbanja, piše klikaj.hr.

Komentari