OVE BILJKE NAJVIŠE NAPADAJU Evo kako prepoznati i riješiti se biljnih uši

Biljne uši su mali nametnici najčešće smeđe ili bijele boje koji napadaju biljke u vrtu. Postoji oko pet tisuća različitih vrsta uši, a mogu se pojaviti na bilo kojoj biljci.

Oni oslabljuju biljku usisavanjem njezinog tkiva, točnije soka te je mogu uništiti ili prenijeti bolesti. Najveći problem je njihovo brzo razmnožavanje, kao i uklanjanje. Dobra vijest je da postoji nekoliko načina kako se možete jednom zauvijek riješiti ovih insekata.

Kako prepoznati biljne uši?

Biljne uši mogu biti bijele, crne, sive, žute ili ružičaste boje. Postoje uši koje lete, kao i one bez krila, a najviše ih ima za vrijeme toplih mjeseci, posebice ljeti. Čak i nekoliko uši može napraviti veliku štetu, ali i utjecati na promjenu oblika lišća, pupova i cvjetova.

Ako primijetite promjene na biljkama, pogotovo na listovima gdje možete vidjeti rupice od ugriza ili ljepljivi sjajni ili smeđi trag, vrijeme je da krenete u borbu s ušima.Kako se riješiti biljnih uši?

Prije svega potrebno je uši ukloniti mokrom krpicom i stisnuti ih prstima ili odmah baciti u toalet i pustiti vodu. Ako se na jednom listu nalazi veliki broj uši, najbolje je odrezati taj list, a nekada će biti potrebno odrezati i cijelu granu.

Evo još nekoliko savjeta kako se riješiti ovih dosadnih insekata:

1. Zalijevanje biljaka

Nekada će biti dovoljno samo zaliti biljke, odnosno dijelove na kojima se nalaze uši s malo jačim mlazom. Pazite samo da ne uništite biljku. Osim toga, važno je biljku redovito zalijevati jer kada je biljka suha, to može poboljšati kvalitetu njezinih sokova, što privlači uši.

2. Mješavina deterdženta za suđe i vode

Pomiješajte dvije do tri čajne žličice blagog (ili ekološkog) deterdženta za suđe s 1.5 litara tople vode. Mješavinu stavite u bocu s raspršivačem i dobro protresite, a potom pošpricajte zahvaćeno područje. Ovime će se insekti osušiti, a potom i umrijeti, a biljka će ostati zaštićena.

3. Mješavina koprive i vode

Za ovaj pripravak potrebno je kilogram svježe koprive preliti s deset litara vode. Kopriva mora odstajati tako potopljena 12 do 24 sata. Nakon toga se procijedi i stavi u bocu s raspršivačem. Ovo je najdjelotvornije za zelene uši.

4. Drugi kukci

Jeste li znali kako su bubamare odlično rješenje za probleme s ušima? Bubamare se hrane ušima, a možete ih privući sadnjom biljaka kao što su kopar, suncokret, peršin ili bosiljak.

5. Druge biljke

Još jedna opcija je pored biljaka koje su vam važne, a koje napadaju uši, posaditi druge biljke kao što su neven i kopriva koje će namamiti uši. Osim toga, možete probati zasaditi i biljke s jakim mirisima, kao što su luk, češnjak, lavanda i origano. Mirisi ovih biljaka ne odgovaraju ušima pa će jednostavno prijeći na biljku koja se nalazi dalje od navedenih.

6. Eterična ulja

Eterična ulja mogu pomoći u borbi protiv ušiju. Bilo da pomiješate više njih ili koristite samo jedno. Stavite četiri do pet kapljica eteričnog ulja peperminta, klinčića, ružmarina, naranče ili timijana u bocu s vodom koja ima raspršivač i pošpricajte biljke od listova prema korijenu.

Zaključak

Dakle, biljne uši su dosadni nametnici koji mogu napraviti veliku štetu u vašem vrtu. Važno je reagirati čim ih uočite i odabrati jednu ili više metoda njihovog uklanjanja. Ne zaboravite da se ovi insekti brzo razmnožavaju, ali i da morate biti vrlo uporni u njihovom suzbijanju.

Komentari