Ovako nećete bolje dezinficirati dom, ali se zato izlažete velikoj opasnosti

Valja biti oprezan i spriječiti širenje koronavirusa, ali postoje neke uobičajene pogreške koje ljudi čine prilikom čišćenja – kao, na primjer, miješanje vlastitih sredstava za čišćenje. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedna od 20 osoba radi upravo to zbog straha od zaraze.

Da budemo savršeno jasni: nemojte to raditi! Ako pomiješate pogrešne spojeve, to može biti potencijalno opasno i pogubno. Ako niste kvalificirani kemičar, evo zašto nikada ne biste trebali miješati kemikalije kod kuće.

Posljedice mogu biti strašne

Za početak, neke kemikalije reagiraju jedna na drugu na loš način, što može imati opasne posljedice, uključujući i onu u kojoj se vi možete razboljeti. Primjerice, miješanjem izbjeljivača i amonijaka stvorit će se otrovni oblak koji može izazvati nadražaj očiju, respiratorne probleme i oštećenje organa, tvrde stručnjaci iz Onbuy.com.

Ostali primjeri uključuju korištenje izbjeljivača s octom ili limunovim sokom. Nemojte ni to! Ova mješavina stvorit će isparavanje koje može izazvati kemijske opekline i napasti dišni sustav, a može biti i kobno ako se napravi u prostoriji bez svježega zraka. Ali nemojte to činiti ni vani u vrtu ili dvorištu!



“Česta je zabluda da miješanje više proizvoda povećava efikasnost, a ustvari to može biti vrlo opasno”, izjavio je Deyan Dimitrov, direktor tvrtke Laundryheap, za portal Metro. “Nikad ne miješajte proizvode na bazi kemikalija. Ako je mrlja ili oštećenje tkanine toliko loše da razmišljate o miješanju kemikalija, toplo preporučujem da to prepustite profesionalcima.”

Ponekad nesvjesno miješate kemikalije

Prema njegovim riječima, ne biste trebali miješati ni izbjeljivač i alkohola; kada dođe do interakcije elemenata iz ovih dvaju proizvoda, toksičnost djeluje poput kloroforma, od kojega se možete onesvijestiti. A ako udahnete preveliku količinu, moglo bi vas ubiti.

Ponekad možda i ne primijetite da miješate kemikalije – na primjer, kada čistite odvod. Ako ste ulili proizvod za odčepljivanje, a rezultat je izostao, nemojte odmah dodavati drugi proizvod. Oni bi se mogli pomiješati u odvodu, što – pogađate – može biti opasno, piše Net.hr.

Komentari