Ovaj talijanski klasik obožava cijeli svijet, a može ga se napraviti i s praznim hladnjakom

Tjestenina je kraljica svakoga stola kod Talijana, pa ne čudi što se obično kombinira s minimalno umaka. Spagetti Cacio e Pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom najbolji su dokaz tvoj tvrdnji.

Riječ je o savršenom jelu koje se sprema na vrlo jednostavan način. Čak je i poznati gurman Anthony Bourdain govorio kako bi upravo ovo jelo moglo biti jedan od najvećih izuma čovječanstva. Iako Talijani za prirpremu koriste pecorino, jelo je ukusno i s nekom drugom ‘ovčjom zamjenom’ ili drugim omiljenim sirom.

Sastojci za špagete sa sirom i paprom za 4 osobe:

400 grama suhih špageta
1 žlica svježe mljevenog crnog papra
5 žlica maslaca
4 žlice maslinova ulja
200 grama naribanog parmezana
120 grama naribanog sira pecorino
sol po želji

Priprema:

1. Na uobičajeni način skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je od viška tekućine te sačuvajte 300 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.



2. U velikoj tavi tostirajte svježe mljeveni papar oko 30 sekundi dok ne postane aromatičan. Dodajte maslac i maslinovo ulje te pustite da se sastojci sljube oko minutu ili dvije. Isprobajte i ovaj jednostavni recept za špagete s vrhnjem i sirom.

3. Dodajte u tavu skuhanu tjesteninu i veći dio vode od kuhanja. Pomiješajte tjesteninu u tavi bez korištenja kuhinjskih pomagala. Potom dodajte naribani parmezan, pecorino te ostatak tekućine od kuhanja tjestenine.

4. Tjesteninu prebacite na tanjur i poslužite vruće. Dobar tek, piše punkufer.dnevnik.hr.

Komentari