Ova prirodna rješenja smanjuju bol i oteklinu nakon uboda ose ili pčele

Pixabay Foto: Pixabay

Ubod pčele ili ose osim što je bolan i neugodan, može izazvati alergiju. Ovo je nekoliko načina koji pomažu u smanjenju boli, svrbeža i otekline. 

Prvo operite zahvaćeno područje toplom vodom i sapunom. Čišćenjem možete ukloniti sve bakterije ili otrov koji je osa ili pčela mogla nositi. To će također pomoći da se ispere dio otrova koji je ostavila.

Tanku krpu omotajte oko paketa leda. Primijenite na mjesto uboda tijekom 30 do 60 minuta, u intervalima od 10 minuta. To će pomoći smanjiti oticanje i bol uboda.

Med može pomoći kod zacjeljivanja rana, boli i svrbeža. Za liječenje uboda medom, nanesite malu količinu na zahvaćeno područje. Pokrite labavim zavojem i ostavite da djeluje do sat vremena, piše Helathline, prenosi Večernji.



Pasta izrađena od sode bikarbone i vode može pomoći neutralizirati otrov kako bi se smanjila bol, svrbež i oteklina. Nanesite debeli sloj paste od sode bikarbone na zahvaćeno područje i pokrijte zavojem. Ostavite da djeluje najmanje 15 minuta i prema potrebi ponovno nanesite.

Neki stručnjaci vjeruju da jabučni ocat pomaže u neutraliziranju otrova. Namočite mjesto uboda najmanje 15 minuta u lavoru razrijeđenog jabučnog octa. Također možete namočiti zavoj ili krpu u ocat, a zatim ga nanijeti na mjesto uboda.

Ako boravite u prirodi i ubode vas pčela ili osa, svakako pokušajte izvaditi žalac ako je ostao na mjestu uboda, a zatim to područje protrljajte navlaženom tabletom aspirina ili s malo sode bikarbone.

Komentari