Ova poznata biljka lijek je za brojne tegobe. Donosimo recepte za pripravke od koromača

Uporaba koromača u prehrani ili narodnoj medicini seže daleko u prošlost kada su ovu biljku gotovo sve stare civilizacije koristile u liječenju različitih tegoba: od želučanih i plućnih oboljenja, problema s očima i vidom, pa sve do liječenja od ugriza otrovnih zmija i škorpiona.

Čaj od plodova

Svježe narezane ili mljevene plodove koromača prelijemo proključalom vodom i ostavimo da odstoji 3-5 minuta te procijedimo i možemo konzumirati. U pripremi čaja za odrasle uzmu se dvije čajne žličice, dok se za djecu uzme jedna. Po potrebi čaj se može zasladiti šećerom ili medom, a pije se dva do tri puta dnevno.

Čaj od svježih listova ili gomolja

Svježe, zeleno lišće s gomolja koromača se odreže i dobro ispere te u šalici prelije kipućom vodom. Nakon 15-20 minuta lišće se ukloni, a napitak po potrebi razrijedi i konzumira. Isti postupak je i kod pripreme čaja od gomolja kojeg je potrebno prethodno očistiti i nasjeckati na manje komade.

Čajne mješavine

Za pospješivanje iskašljavanja pomiješa se 40 g ploda koromača i po 30 g islandskog lišaja i korijena bijelog sljeza. Dvije čajne žličice prelivene vodom trebaju odstajati 15 minuta. Čaj se pije tri do četiri puta dnevno i to vruć i zaslađen medom. Za umirivanje probavnih tegoba priprema se čaj od plodova koromača, anisa, korijandra i kima (po 25 g svakog pripravka). Za odrasle se idu dvije čajne žličice mješavine, dok se za djece koristi jedna. Ovaj čaj se pije nezaslađen jednom do dva put na dan.



Tinktura

Tekući ekstrakt odnosno tinktura koromača priprema se tako da se pomiješa biljka i 25%-tna otopina alkohola u omjeru 1:5. Smjesa se drži na toplome nekoliko dana, pa se procijedi. Preporučena dnevna doza je 0,5 – 2 mL dnevno, a može se koristiti i za vanjsku upotrebu kao oblog i slično.

Parna kupelj

Prokuhani dijelovi biljke se koriste kao parna kupelj za lice u svrhu poboljšanja prokrvljenosti kože i njezina čišćenja, te kod upala očiju, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari