Ova mediteranska biljka rješava sve kožne probleme

Ilustracija Foto: Pixabay

Kadulja se osim kao začin u pripremi hrane, koristi i u zdravstvene svrhe. Pomaže kao čaj kod bolnog grla i problema s desnima. Također, ima brojne prednosti za lice jer rješava crvenilo, suhoću, akne i iritaciju. 

Ova mediteranska biljka izvor je vitamina A, C i E te minerala, odnosno magnezija i cinka. Bogata je i antioksidansima te ursolnu kiselinu koja ima protuupalna svojstva, posebno na koži. Za lice se najčešće koristi ulje kadulje koje se dobiva destilacijom pare cvijeća i lišća biljke.

Akne

Kadulja ima protuupalna svojstva i poznato je kako djeluje smirujuće, pa je ulje kadulje glavni sastojak brojnih krema, losiona i tonika.

Ulje se koristi na kraju dana. Potrebno ga je pomiješati s baznim uljem i staviti na prste i potom nanijeti na lice i masirati nekoliko minuta. Nakon toga nanesite tonik za čišćenje lica koji inače koristite.



Ožiljci i rane

Ulje kadulje se koristi i za zacjeljivanje ožiljaka. Pomiješajte ovo ulje s kokosovim uljem i direktno nanesite na zahvaćeno područje. Ipak, ne smije se stavljati na otvorene rane jer na taj način može doći u organizam i biti izuzetno otrovno.

Ekcemi

Kadulja ublažava upale na licu, crvenilo ili osip, a koža lica će blistati i biti čista. Može se koristiti i kod masne i kod suhe kože, a nanosi se jednostavno blazinicom u kombinaciji s baznim uljem.

Mrlje

Ima hidratantna svojstva i pomaže u ublažavanju suhoće i iritacije kože. Jednako tako, odlično je i za rješavanje problema mrlja na licu.

Starenje kože

Zbog svojeg antioksidanskog djelovanja ovo ulje smanjuje pojavu bora, opuštanje kože i raspadanje tkiva, a samim time i usporava starenje kože.

Nuspojave korištenja kadulje

Ulje se ne smije nanositi na oči, nos ili uši te se uvijek mora koristiti pomiješano s baznim uljem. Ne preporuča se kod trudnica ili dojilja, kao i kod male djece, a kod nekih osoba s osjetljivom kožom može izazvati osip.

Najbolje je prvo napraviti test i namazati samo mali dio kože kako bi se vidjelo hoće li biti reakcija. Ako se pojavi crvenilo, bolje je ne koristiti ovo ulje.

Također, ovo ulje ne smiju koristiti ljudi koji imaju visoki krvni tlak, epilepsiju i hormonske poremećaje. Posljedice korištenja ulja kadulje mogu biti: mučnina, povraćanje, iritacija kože, vrtoglavica, ubrzani rad srca, drhtavica i problemi s bubrezima, piše N1. 

Komentari