Ova južnoafrička slastica osvojila je svijet, tajna se krije u jednom sastojku

Ilustracija Foto: Wikipedia

Glavni sastojak melkterta ili mliječnog tarta je mlijeko zbog čega ovaj južnoafrički specijalitet ima neodoljivu pjenastu teksturu. Upravo zato je omiljen diljem svijeta. 

Može se pripremiti od prhkog ili lisnatog tijesta, ali i bez njega. U tom slučaju kalup namastite maslacem pospite krušnim mrvicama.

Za izradu ove slastice potrebna je jedna litra mlijeka, 1/2 štapića cimeta, kora 1/2 limuna, 45 g maslaca, 120 g brašna, 200 g šećera, 1/4 žličice soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice arome badema, cimet za posipavanje, 4 jaja + 1 za premazivanje tijesta te pakiranje lisnatog, ako se odlučite za verziju s tijestom.

Okrugli dublji kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa obložite njime dno i rubove kalupa. Potom ga izbockajte i prekrijte masnim papirom pa stavite suhi grah ili rižu kako ne bi previše naraslo tijekom pečenja. Pecite oko 10 minuta na 180 °C dok ne pozlati pa ostavite da se malo hladi.



Mlijeko zagrijte na umjerenoj vatri, pa dodajte cimet, koricu limuna i maslac. Kad zakuha, maknite s vatre i ostavite da se hladi 20 minuta. Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Zatim mlijeko procijedite i dodajte žumanjcima i sve povežite sa suhim sastojcima brzo miješajući, pa dodajte aromu badema.

Potom smjesu kuhajte na pari dok ne postane gušća miješajući pjenjačom. Kremu ostavite da se ohladi. Izmiksajte bjelanjke s par kapi limunova soka pa ih umiješajte u kremu. Dno tijesta potrebno je premazati bjelanjkom, a rubove žumanjkom. Smjesu stavite u kalup i pecite oko 35 minuta na 180 Celzijeva stupnja. Nakon što se kolač ohladi pospite ga cimetom, piše Punkufer.hr.

 

Komentari