Otvara se prvi ‘Medun Fest’ – festival posvećen šumskom medunu

Prvi rujanski dani idealna su prilika za 1. Medun Fest, veseli i zdravi festival posvećen šumskom medunu, specifičnom za podneblje Gorskog kotara, koji će vam svojom slatkoćom ‘zagrijati srce’ i osnažiti tijelo za pripremu za nadolazeće hladnije dane. Festival se održava u subotu, 5. rujna u mjestu Lič smještenom u Općini Fužine.

Atraktivan festivalski program ugostit će Dina Galvagna, poznatog hrvatskog chefa koji je, za ovu priliku, osmislio prvi goranski sladoled od šumskog meduna lokalnih OPG-ovaca, aromatiziran jelovim iglicama, serviran u posebno pripremljenom kornetu na bazi lješnjakovog brašna. Tijekom ‘Slasne kulinarske radionice by chef Dino Galvagno’ posjetitelji će uživati u degustaciji Medun sladoleda i pripremi mini korneta. Chef Galvagno poznat je po svom jedinstvenom pristupu gastronomiji, a inspiraciju kao i namirnice pronalazi u specifičnostima određenog podneblja. Nit vodilja organizatora festivala, Općine Fužine i Turističke zajednice Općine Fužine, je u jačanju branda i kvalitetnom pozicioniranju goranskog meduna i proizvoda lokalnih OPG-ova.

Medun ili mediljkovac je vrhunski pčelinji proizvod, iznimne kvalitete, koji potječe od medne rose karakteristične za goranski kraj. Bogat je antioksidansima, aminokiselinama, mineralnim tvarima i željezom te sadrži i folnu kiselinu. Jedan je od najautentičnijih proizvoda goranskog kraja. U pripremi prvog goranskog Medun sladoleda sudjelovao je i Marko Stojević, poznati hrvatski slastičar.


Uz kulinarski dio, posjetitelji će se upoznati s ponudom lokalnih OPG-ova te će moći sudjelovati u kreativnoj i edukativnoj radionici za male i velike ‘Svijet kroz oči jedne pčele’ koju vodi Jelena Milošević, iz istoimenog pčelarskog OPG-a Milošević. Sve o ljekovitosti i specifičnosti goranskog meduna saznat ćete od Damira Zanoškara, vlasnika OPG-a Zanoškar, tijekom njegove radionice ‘Što je šumski medun i koje su njegove tajne’.

Gastro delicije od pčelinjih proizvoda nudit će i lokalni ugostitelji u Općini Fužine, a caffe barovi pripremili su posebnu listu pića lokalnih proizvođača. Program Festivala glazbeno će začiniti grupa Insula, poznati cover band s otoka Krka. Svečano otvorenje 1. Medun Festa bit će u 16 sati, a od 20h započinje koncert.

Program festivala

Zagrijavanje za Medun Fest je i pretprogram koji će se održavati od 12.30 do 16 sati u poznatom izletištu ‘Šumska bajka’ u Liču gdje ćete moći sudjelovati u radionici izrade drvca dobrih želja s motivima pčelica, cvijeća i meda. Svi radovi bit će izloženi na drvcu dobrih želja, jelki pokraj već poznatog Djeda Božićnjaka, koji je zbog svoje veličine i visine nominiran za Guinessovu knjigu rekorda.

Radionicu dobrih želja vjerno će pratiti košute i jeleni lopatari te već pravi domaćini – Miško & Malena, zaljubljene divlje svinje i zaštitni znak Šumske bajke. Posjetitelje će pozdraviti i maleno lane Miffy, princeza Šumske bajke, a imat će priliku izbliza pogledati pravi Mravinjak. Organizatori preporučaju šetnju po edukativnoj stazi Goranskih divljih životinja. Koncert i sve radionice besplatne su za posjetitelje, a ulaznica u Šumsku bajku za odrasle i za djecu po posebnoj, festivalskoj cijeni naplaćuje se 10 kuna.

Kada ste u centru Liča, savjetuje se posjetiti i Etnografsku zbirku Lič koja prikazuje bogatu povijest ovog kraja, a ulaz je tijekom Medun Festa besplatan za sve posjetitelje. Organizatori su ujedno osigurali i izletnički vlakić koji vozi iz centra Fužina do Liča što je idealna prilika za jedinstveno razgledavanje rujanskih ljepota ovog kraja, kojem se posebno vesele najmlađi. Vožnja izletničkim vlakićem je besplatna. Pripremu prvog goranskog Medun sladoleda svestrano su podržali slastičarna Toš iz Crikvenice, Higis i lokalni OPG-ovci.

Više informacija potražite na Facebookmrežnim stranicama.

Komentari