Otkrivena neobična veza između gubitka njuha i okusa i COVID-19. Evo što to znači za oboljele

Gubitak osjeta okusa i mirisa pokazao se jednim od ključnih simptoma kod osoba koje su zaražene koronavirusom. No, znanstvenike već mjesecima zanima postoji li što specifično kod anosmije povezane s koronavirusom.

Stručnjaci s Odjela neurologije Kliničke bolnice u Valladolidu mjesecima su istraživali i otkrili zašto je anosmija toliko važna u ovoj pandemiji.

Anosmija je povezana s nižom smrtnosti od COVID-19 u bolnicama, istaknuli su u znanstvenom članku koji potpisuje čak 17 španjolskih stručnjaka.

Analizom podataka i praćenjem pacijenata koji su u bolnicu u Valladolidu bili primljeni u ožujku i travnju, otkrili su kako je gubitak njuha zabilježen većinom kod žena te se pojavljivao kod između 33,9 i 68 posto oboljelih.



Osim što su bez osjeta mirisa češće ostajale žene, stručnjaci su utvrdili da je taj simptom najčešće značio i blaži oblik bolesti, te se češće pojavljivao kod mlađih ljudi. Tako je prosječna dob oboljelih koji su izgubili osjet njuha bila oko 61 godinu, dok su ostali oboljeli u prosjeku imali 67 godina.

Španjolski stručnjaci na kraju su zaključili da pacijenti koji, kao jedan od simptoma bolesti COVID-19, imaju gubitak njuha, imaju i manje šanse da završe u jedinici intenzivne medicinske skrbi.

Španjolsko istraživanje poklopilo se sa objavom drugog istraživanja belgijskih liječnika, koji su otkrili da do gubitka mirisa ne dolazi zato što virus oštećuje dio mozga zadužen za interpretaciju mirisa, već jer njegovim ulaskom u tijelo dolazi do šireg metaboličkog poremećaja moždane kore, među kojima su i dijelovi zaduženi za miris, prenosi Zimo.hr.

Komentari