Ostvario se najcrnji scenarij: Grenland se topi brže nego ikad!

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu se silno ubrzalo od 90-ih do danas. Svake godine otopi se sedam puta više leda, tvrdi 89 znanstvenika koji koriste satelite za proučavanje tog područja. Ukupni gubici gotovo se udvostručuju svakog desetljeća i od 33 milijarde tona godišnje u 90-ima, to sad prosječno iznosi 254 milijarde tona godišnje, piše Washington Post.

Od 1992. gotovo 4 trilijuna tona grenlandskog leda ušlo je u ocean, otkrila je nova analiza, što je ekvivalent otprilike centimetar globalnog porasta razine mora.

Iako centimetar možda ne zvuči mnogo, to utječe na milijune ljudi. “Samo oko jedan centimetar porasta razine mora dovodi novih 6 milijuna ljudi u područje sezonskih godišnjih poplava”, rekao je Andrew Shepherd, profesor sa Sveučilišta u Leedsu koji je vodio masovnu suradnju s NASA-inim istraživačem Erikom Ivinsom Rezultati znanstvene skupine pod nazivom Vježba usporedbe testa ledene mase (Ice Sheet Mass Balance – IMBIE) objavljeni su u utorak u časopisu Nature.

Istraživanje sugerira zabrinjavajući tempo promjena za drugu najveću ledenu površinu na Zemlji, koje bi teoretski moglo potaknuti više od šest metara porasta razine mora tijekom idućeg tisućljeća. Nedavno topljenje leda na Grenlandu, sugeriraju stručnjaci, podudaraju se sa zabrinjavajućom projekcijom razine mora koju je zacrtalo glavno tijelo za klimatske promjene Ujedinjenih naroda. Prema tom vrhunskom scenariju, Grenland bi do 2100. godine mogao pridonijeti podizanju razine oceana za čak 16 cm.



“To znači da sada ono što je danas osrednje loš scenarij nekoć je bio najgori scenarij, i sad će se morati izmisliti novi ‘gornji plafon’ koji trenutačno ne postoji”, rekao je Shepherd. Znatno veći porast razine mora prouzročilo bi otapanje na Antarktici i manjim ledenjacima širom svijeta, zajedno s širenjem oceanske vode koja je posljedica toplijih temperatura. Još nije jasno da li i ostale komponente jednadžbe razine mora slijede najviši ili najgori slučaj, a trenutna je studija bila usmjerena samo na Grenland. Iako je Grenland trenutno najveći doprinos porastu razine mora, Antarktika u konačnici ima veće dugoročne potencijale za podizanje mora, prenosi Express.

Komentari