Oštećeni džepni sat Mahatme Gandhija na dražbi prodan za više od 13.000 eura

Oštećeni i pokvareni džepni sat koji je nekoć pripadao Mahatmi Gandhiju prodan je na dražbi za više od 13.000 eura. Posrebreni švicarski sat Gandhi je 1944. godine u znak zahvalnosti poklonio djedu muškarca koji je sat ponudio na aukciji, piše BBC.

Procjenjivalo se da će na nadmetanju što ga je u petak organizirala dražbovna kuća ‘East Bristol Auction’ dosegnuti cijenu od oko 11.000 eura.

Aukcionar Andrew Stowe je otkrio da je kupac kolekcionar iz Sjedinjenih Država.

Naočale za koje se vjeruje da ih je nosio Gandhi u kolovozu ove godine prodane su za više od 290.000 eura.



“Nakon nevjerojatne cijene postignute za Gandhijeve naočale u kolovozu bili smo zatrpani potražnjom za predmetima koji su pripadali Gadhiju”, rekao je Stowe.

Među takvim je predmetima bilo novčića, fotografija i slika, no “kad smo došli do ovog sata oduševili smo se”, dodao je.

Dio povijesti

Sat je nekada bio u vlasništvu Mohanlala Sharme, stolara i velikog Gandhijeva simpatizera.

Godine 1936. on je upoznao ovoga velikog borca za ljudska prava i ponudio mu svoje usluge, a u znak zahvalnosti Gandhi mu je 1944. godine poklonio sat, koji je 1975. naslijedio Sharmin unuk.

“Ovo je nevjerojatan dio povijesti, a čičnjenica da je sat oštećen i pokvaren samo pridonosi njegovu šarmu”, kaže Stowe.

“Kad samo pomislim da ga je Gandhi koristio godinama, a zatim ga je poklonio vjernome prijatelju koji ga je također čuvao godinama…, to je uistinu vrijedno divljenja.”

Komentari