Njuškalo upozorava na zlonamjerne poruke s ciljem zlouporabe osobnih podataka

Na naslovnici oglasnika Njuškalo objavljena je važna obavijest o zlonamjernim porukama kojima se pokušavaju nabaviti osobni podaci.

“U tijeku je phishing napad putem digitalnih kanala za komunikaciju, aplikacija (primjerice WhatsApp i Viber) te Njuškalo poruka. U lažnim porukama možete dobiti link koji izgledom i sadržajem dovodi u zabludu da ćete na Njuškalovim stranicama ostaviti svoje osobne ili podatke bankovnih kartica, što nije točno. Molimo vas da nam se javite ako ste dobili lažni link, a ukoliko ste ga kliknuli i unijeli podatke o kartici, obvezno se javite i svojoj Banci”, pišu.

“Imamo saznanja o lažnom predstavljanju i pokušaju prikupljanja osobnih i podataka bankovnih kartica putem Njuškalo poruka i drugih digitalnih kanala za komunikaciju ili aplikacija (primjerice WhatsApp i Viber). U lažnim porukama može biti prisutan link koji izgledom i sadržajem dovodi u zabludu da će korisnik, ukoliko ga klikne, tražene podatke ostaviti na Njuškalovim stranicama, što nije točno jer Njuškalo na svojim stranicama ne prikuplja takve podatke”, nastavljaju i poručuju:



“Molimo sve korisnike koji dobiju navedeni link da nam se jave, a ukoliko su ga kliknuli i unijeli podatke kartice da se obvezno jave i svojoj Banci”.

Primjere kako izgleda lažna poruka pogledajte ovdje.

Stranica Njuškala nije hakirana

Iz Njuškala obavještavaju da je stranica u potpunosti sigurna

Nakon što su stručnjaci unutar tima Njuškala primijetili da neki korisnici Njuškala putem raznih kanala za dopisivanje, poput Vibera, Whatsappa, ali i Njuškalo poruka, dobivaju poruke u kojima im se treća osoba lažno predstavlja, a sve s ciljem zlouporabe osobnih podataka (podataka iz bankovnih kartica) koristeći pri tome slikovne prikaze oglasa na Njuškalu, Njuškalo je odmah reagiralo u skladu sa svim važećim propisima, stoji u priopćenju.

“O ovom pokušaju sigurnosnog incidenta, odmah smo obavijestili korisnike na naslovnici Njuškala te im predočili slikovni prikaz lažnih poruka, kako bi pravilno odreagirali u slučaju da baš oni dobiju prikazanu poruku, neovisno kojim im kanalom ili aplikacijom za dopisivanje stigla. Upravo zbog navedenog vas molimo da se prilikom objave ispravka osvrnete na sigurnosni aspekt, bitan za zaštitu podataka korisnika kako bi i oni znali pravilno i na vrijeme reagirati ili u budućnosti prepoznati sumnjive, slične, radnje”, dodaju.

Napominju da je lažna stranica suspendirana.

“S obzirom da se incident odvijao i putem kanala koji nisu u našoj nadležnosti, obavijest smo ostavili na naslovnici Njuškala kako bismo bili sigurni da će doprijeti do što većeg broja korisnika, sve s ciljem višeg stupnja zaštite prava korisnika”, objašnjavaju.

“Molimo i apeliramo na sve korisnike Njuškala, kao i sve ostale konzumente digitalnih usluga, da uvijek s krajnjim oprezom pristupaju porukama i stranicama na kojima se traže njihovi osobni podaci”, upozoravaju iz Njuškala.

Napominju da nitko nije hakirao Njuškalo te da je stranica Njuškala posve sigurna, a podaci Njuškalovih korisnika i sustava nisu ni na koji način ugroženi.

Komentari