Online radionica: ‘Što je imunitet i kako sami na njega možemo utjecati načinom života’

screenshot

Udruga ‘Impress’, predvođena predsjednicom Tanjom Herceg, mag. psych. već tradicionalno organizira Dane zdravlja.

Tradicionalni 10. Dani zdravlja u suradnji s Međunarodnom udrugom studenata medicine ‘CroMSIC’ otvoreni su 14. rujna 2020. s temom ‘Mentalno zdravlje za vrijeme pandemije’ uz sudjelovanje predstavnika Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, KBC Zagreb, Zbora liječnika podružnica BBŽ, Sveučilišta u Zagrebu, a niz edukativnih online nastavlja se tijekom listopada i studenog.

S obzirom da je borba protiv pandemije usko povezana sa imunitetom sljedeća online radionica je bila na temu Što je imunitet i kako sami na njega možemo utjecati načinom života. Predavačica je poznata nutricionistica Almedina Alma Bunić, dipl. ing. preh. teh. koja je ujedno i wellness manager, nutricionist, fitoterapeut te je otkrila kako svojim svakodnevnim ponašanjem, odlukama i životnim stilom možemo dugoročno utjecati na vlastiti imunitet i učiniti ga jačim i otpornijim na izazove koji se pred njega postavljaju, a posebice sada, u vrijeme pandemije. Koordinatorica aktivnosti bila je Irena Brezak Fijala, a moderatorica Maja Kop.

Online radionica se održala 15. listopada 2020. putem platforme Zoom, sudjelovalo i više od 20 sudionika i predstavnika udruga mladih koji su imali priliku postavljati konkretna pitanja o temi. Konferencija se prenosila uživo i preko Facebook stranice udruge „Impress“ @udruga.impress.



Organizator online radionice je Udruga ‘IMPRESS’ s desetogodišnjim iskustvom direktnog rada s mladima. Više informacija možete pronaći na linku www.udruga-impress.hr.

Snimku Zoom online radionice možete pogledati na linku

Predavanje je bilo izuzetno korisno, a savjeti predavačice jednostavni i primjenjivi. Almedina Alma Bunić, dipl. ing. preh. teh. je istaknula da je potrebno mijenjati određene navike da bi uspjeli ojačati vlastiti imunološki sustav, ali i vratiti životnu energiju.

Dovoljno kvalitetnog sna je neophodno za naše tijelo i psihu

Prva od najvažnijih stvari je kvalitetan san. Pod najkvalitetnijim snom se smatra spavanje od 22 do 6 sati, ali ako nismo u mogućnosti, onda je dovoljno potruditi se da spavamo 8 sati dnevno.

Kretanje, kretanje i kretanje

Problem sjedilačkog načina života, treba povećati fizičku aktivnost na način da se svaki dan krećemo, barem pola sata do sat vremena – to ne mora biti teretana, grupni treninzi i slično nego je dovoljno da malo brže hodamo, šetamo, vozimo bicikl… fizička aktivnost je najbitnija.

Hranom do jačeg imuniteta

Treba paziti na prehrambene navike te bilo bi izvrsno kada bi imali 3-5 obroka u danu, svaka 3 sata i kada bi bili raznovrsni te bi bilo izvrsno kada bi izbacili pekarske proizvode i šećer, meso jednom dnevno ili 4 puta tjedno a ubacimo više ribe, grahorica, povrća, između obroka da konzumiramo orašaste plodove, voće s manje šećera cjelovite žitarice, treba paziti da se unose kvalitetne masnoće u organizam: bučino ulje, maslinovo ulje, svinjska domaća mast, špek, jaja na svinjskoj masti. Jednostavno što više prirodne i domaće hrane. Unesti redovito u prehranu leće, limun, đumbir, med i sve što je puno vitamina i prirodno ne može biti loše. Imunološki sustav nam ruše bijeli proizvodi kao što su: bijelo brašno, bijeli kruh, čokolade, slatkiši, čokolade sve što sadrži veću količinu šećera. Bazirati unos mlijeka i mliječnih proizvoda. Organizam drugačije reagira kad se uzima mjesec dana ista hrana, iste namirnice i kada se mjesec dana uzimaju raznovrsne namirnice.

Spavajte dovoljno, što manje se stresirajte, unosite što kvalitetniju hranu, koristite saune, što više fizičkih aktivnosti, uzimajte D, C vitamin i dodatke prehrani no za sve dodatke pitajte stručnjake.

Udruga Impress je najavila ostale radionice koje će se održati tijekom Dana zdravlja, sve su besplatne, Zoom linkovi su dostupni na stranici.

Komentari