Olakšajte si čišćenje roštilja u četiri koraka

Roštiljanje je fenomenalno, no čišćenje roštilja nakon ukusne gozbe baš i nije. To zaista može biti mukotrpan posao, no uz ovih nekoliko savjeta za pravilno čišćenje roštilja sve će biti lakše

Ako ne očistite roštilj na vrijeme može doći do nakupljanja opasnih bakterija te privlačenja svih vrsta insekata i štetočina. No, to se neće dogoditi ako ga znate pravilno očistiti. U nastavku pročitajte kako to pravilno učiniti.

1. korak: ‘Zapalite’ ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo ugljena), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako 10 do 15 minuta. Visoka temperatura očvrsnut će ostatke hrane, tako da će ih biti lakše očistiti.

2. korak: Očistite rešetke

Ostatke ugljena s rešetke uklonite polu-fleksibilnom četkom od nehrđajućeg čelika. Također možete upotrijebiti i kuglu od aluminijske folije, ali bolje je uložiti nešto novaca u za dobru četku za roštilj. Jednostavno je lakše i manje vremena oduzima.



Ako su donje strane rešetke za roštilj jako masne, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom, sapunicom bogatom spužvom te isperite i osušite ručnikom.

3. korak: Očistite zagorene ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V koji štite mlazove plina od kapanja masnoće. Izvadite ih i pomoću noža uklonite mast. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite ručnikom. Ako pak imate roštilj na drveni ugljen, onda zbog ovog ne morate brinuti.

4. korak: Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špahtlom kako bi lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi utjecala na okus vaše hrane. Koristile sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav.

5. korak: Završno ‘glancanje’ (neobavezno)

Ako ste posebno motivirani za čišćenje, možete očistiti i vanjski dio roštilja. Ako je površina od nehrđajućeg čelika, obrišite mast s odgovarajućim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika i polumekanom spužvicom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda, piše Men’s Health.

Komentari