OJAČAJTE IMUNITET Riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći oboljelima od koronavirusa

Ilustracija Foto: Pixabay

Kako bi ojačali svoj imunološki sustav da se može boriti protiv koronavirusa potrebno je konzumirati namirnice koje pomažu u jačanju imuniteta, pa ako se i zarazite manja je šansa da će se razviti neke komplikacije.

Jedna od tih namirnica je masna riba, odnosno losos, skuša, sardina, bakalar i haringe bogate su omega-3 masnim kiselinama, prema istraživanju objavljenom u časopisu Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Ističe se kako bi upravo visoke razine omega-3 u krvi mogle umanjiti teške ishode kod oboljelih od covida-19.

Istraživanje je provedeno nad sto pacijenata zaraženih koronavirusom pri čemu je 14 pacijenata preminulo nakon prijema u bolnicu. Znanstvenici su pregledali njihove uzorke krvi te su otkrili da je rizik od smrtnosti kod oboljelih od korone bio četiri puta veći kod onih pacijenata koje su imali niske razine omega-3 u krvi. Od 14 preminulih pacijenata, njih 13 imalo je najniže razine omega-3 u krvi.



Potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile ove rezultate, ali studija navodi da postoji snažna veza između protuupalnih učinaka masnih kiselina i boljih ishoda kod oboljelih od koronavirusa.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama također je bogata i raznim drugim hranjivim sastojcima kao što su vitamin D, riboflavin i kalcij, prenosi N1.

Komentari