Objavljena tablica učinkovitosti šest najpoznatijih cjepiva protiv korone

Ilustracija Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Infektologinja Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu Monica Gandhi izradila je tablicu koja prikazuje pregled rezultata kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih cjepiva protiv covida-19. 

Riječ je o cjepivima Moderne, Pfizera, AstraZenece, Johnsona&Johnsona, NovaVaxa te ruskog cjepiva Sputnjik V. Tablicu je objavila na svom Twitter profilu.

Prikazan je mehanizam djelovanja pojedinog cjepiva, u koliko se doza prima, broj ljudi na kojima je ispitano tijekom kliničkih ispitivanja, učinkovitost zaštite od hospitalizacije i smrti, učinkovitost zaštite od težeg oblika bolesti (ne mora zahtijevati hospitalizaciju) te učinkovitost protiv blažeg oblika bolesti.

Infektologinja naglašava kako je najvažnija kolona broj 6 (označena žutom bojom) koja se odnosi na učinkovitost zaštite od hospitalizacije i smrti. Svih šest cjepiva pruža stopostotnu zaštitu od hospitalizacije, odnosno smrti, prema kliničkim ispitivanjima.



Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc komentirao je ovu tablicu učinkovitosti cjepiva istaknuvši kako sva cjepiva vrlo učinkovito štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za pojedinca koji se cijepi.

“Ništa nije 100 posto sigurno, pa tako niti cjepivo. Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinficirati mjesto uboda pa možete dobiti i nekakvu gadnu infekciju. No to je rizik sumjerljiv riziku kada se nabodete na nekakav trn u vrtu, ili vas upikne osa ili ugrize mrav. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sustava na cjepivo, no to se s podjednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete”, napisao je na svom Facebooku.

Dodao je kako je život rizik i nikada nećete biti 100 posto sigurni. No svakako je bilo koje cjepivo manji rizik od infekcije živim virusom “koji će se u vama umnožiti oko milijardu puta i pri tome će nastati sve moguće mutacije u genomu virusa koje možete zamisliti. Neki od tih virusa će se možda ugraditi u vašu DNA. Polovina našeg genoma su ‘ožiljci’ nastali tijekom milijuna godina rata s virusima”.

Poručuje građanima da se cijepe onim cjepivom koje im prvo ponude. “Ako se bojite, ne morate se cijepiti, no onda riskirate da se zarazite živim SARS-CoV-2. I u tom slučaju ćete najvjerojatnije preživjeti, no rizik je ipak puno veći. Za starije od 75 godina taj rizik uopće nije zanemariv. Ako ste mlađi, no debeli ste, rizik teškog oblika bolesti je isto dosta velik”.

Komentari