Objavljena najopsežnija globalna karta područja s rizikom od potresa, evo gdje se nalazi Hrvatska

Petrinja Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svaka treća osoba u svijetu izložena je potresima, skoro duplo više u posljednjih 40 godina. Potresi godišnje u prosjeku nanesu oko 40 milijardi dolara direktne ekonomske štete tako što uništavaju tvornice i remete transportne linije.

Poznavanje seizmičke opasnosti na određenom području danas je postao veći prioritet nego ikad prije.

Ovog je tjedna FM Global, jedna od najvećih komercijalnih tvrtki za osiguranje imovine iz SAD-a, objavila dosad najopsežniju globalnu kartu područja s rizikom od potresa, piše portal Forbes.

Riječ je online alatu koji pruža uvid u kartu koja koristi podatke i modele seizmičkih opasnosti, odnosno pokazuje zone koje su označene bojama, od najtamnijih područja koja su najrizičnija do onih svjetlih gdje rizika skoro pa i nema.



Foto: FM Global

Boje predstavljaju povratna razdoblja podrhtavanja tla koja nanose štetu. Tako ljubičasta boja predstavlja zonu u kojoj postoji mogućnost da se svakih 50 godina pojavi potres s razornim posljedicama, što predstavlja godišnji rizik od više od 2 posto.

Zatim crvena boja predstavlja područje s rizikom od velikog potresa svakih 100 godina, dok narančasta predstavlja povratni period od 250 godine, zelena 500 te bijela više od 500 godina.

Za razliku od standardnih karti potresnih područja koje prikazuju samo očekivano podrhtavanje tla tijekom seizmičkog događaja, ova nova karta u sebi sadrži podatke o tlu te strukturne performanse građevina kako bi se izračunala vjerojatnost hoće li potres doista i oštetiti te građevine.

Komentari