NOVO VELIKO OTKRIĆE Znanstvenici otkrili da se prvi otkucaji srca mogu čuti ranije nego što se dosad govorilo

Pixabay

Prvi otkucaji srca mogu se detektirati već 16 dana nakon začeća, potvrdilo je to istraživanje Britanske zaklade za srčana oboljenja (BHF) na Sveučilištu Oxford. Proučavajući embrije miševa znanstvenici su prvotno otkrili da se otkucaji srca kod miševa primjećuju 8 dana nakon začeća, a oni ljudski nakon 21 dana.

Stručnjaci su sada opovrgnuli tu teoriju, a cilj istraživanja jest bolje razumijevanje razvoja srca te razloga nastanka srčanih mana u maternici prije rođenja djeteta. Podatak o točnom trenutku kada počinje kucati srce pomoći će u liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Proučavajući razvoj mišjeg srca otkriveno je da se mišić kontrahira čim je formiran tzv. srčani srp – jedna od ranih faza u razvoju ljudskog srca. Kod miševa srčani srp formira se 7,5 dana nakon začeća, što odgovara čovjekovu embriju u 16. danu života. Ključnu ulogu za pravilan razvoj srca i njegove otkucaje igra bjelančevina NCX1 koja stvara signale potrebne za nastanak otkucaja.

Medicinski rukovoditelj u BHF-u, prof. Nilesh Samani kazao je da je istraživanje važno kako bismo bolje razumjeli razvoj srca i u konačnici spriječili bolesti koje pogađaju ovaj mišić, prenosi Večernji.



Komentari