NOVO OTKRIĆE Supernova uzrokovala masovno izumiranje na Zemlji

Pixabay

Istraživanje koje je objavila Nacionalna akademija znanosti postuliralo je da je masovno istrebljenje na Zemlji potaknuto eksplozijom obližnjih zvijezda.

Znanstvenici smatraju da je moguće da je taj događaj prije 359 milijuna godina uzrokovala supernova.

Ukoliko je postojala, nalazila se dovoljno daleko da su posljedice eksplozije oštetile atmosferu Zemlje, ali ne dovoljno blizu da ju u potpunosti uništi, piše The Independent.

Na vrhuncu eksplozije bila bi svjetlija od punog mjeseca.

Pretpostavlja se da je radijacija supernove iscrpila sloj ozona te da bi se njeni tragovi mogli pronaći u fosilima i sedimentima te ere, ako bi ikada bili pronađeni.

Rezultati istraživanja drugih znanstvenika ukazuju na mogućnost da je tada bilo nekoliko Supernova. Te su zvijezde veoma društvene pa je moguće da ih je kroz period od milijun godina bilo više.

Pronalazak radioaktivnih izotopa koji bi potvrdili događaj iznimno je zahtjevan zadatak, ali to nije obeshrabrilo glavnog autora istraživanja.

“Čak i ako nešto zvuči veoma teško, bolje je predložiti nešto i vidjeti postoji li netko tko je dovoljno pametan nego da se uopće ne spomene. U tom duhu pišemo ovaj rad”, rekao je Brian Fields sa Sveučilišta u Illinoisu.

Komentari