NOVO ISTRAŽIVANJE Ako je dijeta suprotna vašim navikama, nije za vas

Ako je dijeta posve suprotna vašim navikama i nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete je se pridržavati. Izbjegavajte dijete koje vam utječu na raspoloženje, lako ćete ih prekršiti.

Ljudima koji su smršavjeli i uspjeli zadržati novu težinu zajedničko je što su promijenili način života. To znači da su nastavili paziti koliko i što jedu te su shvatili zašto se prejedaju.

Većina dijeta ne vodi takvim promjenama jer je dugoročno nemoguće hraniti se vrlo restriktivno, pogotovo nakon što se postigne željena težina pa nestane motivacija, pišu 24sata.

“Nikakve restriktivne dijete i nagle promjene nisu dobre. Preporučuje se postupno smanjivati unos kalorija, za početak na dan 300-500 manje”, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.



Pri odabiru dijete razmotrite u koju biste zamku mogli upasti te ne stići do cilja. Ako je ona suprotna vašim navikama, nije za vas. Nemate li kad kuhati, samo će vas frustrirati dijeta u kojoj morate pripremiti svaki obrok.

“Ako nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete je se pridržavati”, ističe američka nutricionistica Joy Bauer. Trebate li skinuti malo više kilograma, dijeta bi vam trebala i sniziti razinu kolesterola, šećera u krvi, tlaka…

Ako se nakon dva, tri mjeseca ne promijeni ništa od toga, niste odabrali pravi put.

Ako ste razdražljivi, nedostaje vam ugljikohidrata. Utječe li vam dijeta na raspoloženje, prije ćete utopiti tugu u hrani nakon stresna dana na poslu.

Dijete koje zabranjuju cijele skupine namirnica dugoročno su neodržive.

“Sve su dijete opasne, pogotovo one koje izbacuju određene skupine namirnica. Ne unosite li ugljikohidrate, možete osjetiti manjak energije, koncentracije, prouzročiti oštećenja jetara, bubrega i drugih organa”, ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Ako mršavite samo zato što ih ne jedete, umjesto da jedete manje obroke, počet ćete se debljati čim zagrizete pecivo.

Brzi su rezultati snažan motivator. Ako nakon tjedan dana vaga ne pokazuje manje kilograma, vjerojatno ćete se razočarati i odustati. Izgubite li barem nakupljenu vodu, bolje ćete se osjećati. Istraživanje Sveučilišta u Floridi pokazalo je da su žene koje su brzo mršavjele izgubile više kila i uspješnije održavale novu težinu, piše N1.

Komentari