Novi krvni test otkriva 50 vrsta raka i prije pojave simptoma, ali i mjesto na kojem se nalazi

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nova vrsta testa Galleri može otkriti više od 50 vrsta karcinoma jednim vađenjem krvi i prije nego što se pojave prvi simptomi.

Ovaj test istovremeno može pokazati gdje se karcinom nalazi i predstavlja nadu za rano otkrivanje bolesti.

Prije sedam godina, znanstvenici iz Illumine, kompanije za sekvenciranje DNK u San Diegu, vodili su istraživanje tražeći fragmente DNK u krvi trudnica koji bi mogli ukaza ​​na kromosomske abnormalnosti.

Tijekom istraživanja, patolog je otkrio nešto neočekivano u 10 uzoraka krvi – umjesto kromosomskih poremećaja, testiranje je pokazalo abnormalnosti DNK.



Ovo istraživačima nije imalo smisla, ali postojala je određena sumnja da je u pitanju karcinom.

Na osnovi daljih istraživanja, saznali su da je jedan od 10 sudionika zapravo dobio dijagnozu karcinoma, a drugi u toj podgrupi su također imali karcinom, unatoč činjenici da nisu imali simptome.

To je bilo dovoljno da kompanija Illumina 2016. godine pokrene kompaniju pod nazivom Grail koja je kreirala novi test pod nazivom Galleri, a koji može otkriti rane faze karcinoma i prije nego što se pojave simptomi.

U kliničkim studijama, ranija verzija Gallerija pokazala je sposobnost otkrivanja više od 50 vrsti karcinoma na osnovi jedne analize krvi.

Studija provedena ove godine sa 6.600 sudionika koja je uključivala i kliniku Mayo, otkrila je 29 signala koji su praćeni dijagnozom karcinoma.

Grail je uključio više od 134.000 ljudi u klinička ispitivanja krvnog testa koji također pokazuje gdje se karcinom nalazi, prenosi N1.

“Kada se u ovim ispitivanjima otkrije signal karcinoma, test također s velikom preciznošću utvrđuje gduje se on nalazi u tijelu”, rekao je za Healthline doktor Joshua Ofman iz Graila i dodao da “ovo pomaže zdravstvenim radnicima da odrede sljedeće korake za dijagnozu i njegu pacijenata”.

 

Komentari