Nova studija: Otkriveno da je mutirani soj koronavirusa deset puta zarazniji od originala

Ilustracija

Nova znanstvena studija otkriva da je ista mutacija koja je omogućila SARS-CoV-2 virusu da se toliko proširi po svijetu među ljudskom populacijom, možda zapravo i njegova prava Ahilova peta koju bi buduća cjepiva trebala ciljati.

Jedan od najnovijih sojeva novog koronavirusa koji je trenutno najčešći u svijetu, zove se D614G.

Testiranjem na zamorcima, znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina i Wisconsin-Madison, otkrili su da se taj specifičan soj novog koronavirusa umnožava brže i širi lakše od originalnog kineskog soja novog koronavirusa.

Štoviše, D614G je deset puta potentniji od kineskog originalnog soja, a sve zbog unaprijeđene sposobnosti infiltracije njegovog šiljastog proteina, pomoću kojeg ulazi u ljudske stanice.



Prema navedenoj studiji, COVID-19 kojeg uzrokuje D614G širi se brže, ali ne uzrokuje više teških oboljenja od te bolesti, dok je istovremeno osjetljiviji na lijekove, uključujući i terapije antitijelima.

U spomenutom eksperimentu sa zamorcima, testirani su originalni soj SARS-CoV-2 virusa te njegova spomenuta mutirana varijanta kako bi se utvrdila težina simptoma zaraze nakon infekcije te zaraznost svakog pojedinog soja.

Zdravi zamorci postavljeni su u zasebne kaveze pored onih sa zaraženim zamorcima i povezani zajedničkim dovodom zraka, a rezultati su bili više nego jasni nakon dva dana.

Originalni soj novog koronavirusa nije se prenio na zdrave zamorce niti nakon dva dana, dok je D614G soj zarazio šest od osam zdravih zamoraca u istom vremenskom periodu.

Tim je otkrio da bi zapravo ta visoka zaraznost mutiranog soja zapravo mogla biti i njegova najranjivija točka, jer otvara mali ulaz na jednom od šiljastih proteina, što povećava njegovu zaraznost, ali ostavlja jezgru virusa izloženu potencijalnom djelovanju izvana, što je laka meta za odgovarajuća antitijela, primjerice onih koja se nalaze u već postojećim cjepivima.

No, mutiranje novog koronavirusa je nepredvidivo i zahtIjeva dodatna znanstvena istraživanja kako bi se otkrila točna mehanika svake od mutacija te na taj način maksimizirala zaštita javnog zdravlja, piše Zimo.dnevnik.hr 

Komentari