Nobelovac poručio znanstvenicima: ‘Ovo nije prvi svemir! U crnim rupama se mogu vidjeti dokazi o prethodniku našeg svemira!´

Pixabay

Britanski fizičar, filozof i nobelovac sir Roger Penrose (89) tvrdi da se u crnim rupama mogu vidjeti dokazi o prethodniku našeg svemira.

Penrose je Nobelovu nagradu za fiziku dobio 2020. godine jer je matematičkim putem dokazao kako su crne rupe izravna posljedica opće teorije relativnosti.

Ideja da je naš svemir samo jedan od potencijalno beskonačnog ciklusa svemira (konformna teorija cikličke kozmologije) postoji već neko vrijeme. Međutim, Penrose vjeruje da bi neobjašnjiva mjesta elektromagnetskog zračenja (poznata kao “Hawkingove točke”) zapravo mogla biti konačno izbacivanje energije iz crnih rupa (ili ‘Hawkingova zračenja’) koja je postojala u prethodnom svemiru.

“Veliki prasak nije bio početak. Bilo je nečega prije Velikog praska i to je nešto što ćemo imati u svojoj budućnosti. Imamo svemir koji se širi i širi, a sva masa propada, a u ovoj mojoj ludoj teoriji ta daleka budućnost postaje Veliki prasak drugog doba. Dakle, naš Veliki prasak započeo je nečim što je bila daleka budućnost prethodnog eona i da bi slične crne rupe isparavale Hawkingovim isparavanjem i proizvodile bi ove točke na nebu, koje ja nazivam Hawkingovim točkama”, smatra Penrose.



Iako se svi fizičari ne slažu s ovom idejom, ona je zasigurno zanimljiva. Ako je istinita, mogla bi pomoći u dokazu da je svemir daleko od toga da nastaje ni iz čega te da nestaje ni u čemu, nego da on zapravo kruži cijelu vječnost, piše Dnevno.hr 

Komentari