Njoke od bundeve u umaku od rajčice i sira.
Sastojci:
- 300 g bundeve
- 300 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- sol, papar
Sos:
- 400 g pelata od rajčice
- 1 crni luk
- sol, papar i malo šećera
- 2 žličice maslinovog ulja
- 100 g ribanog parmezana
Priprema:
Bundevu isijecite na manje kockice i skuhajte u vodi. Kada se skuha, procijedite je, pa napravite pire. Dodajte maslac isječen na kockice, posolite, popaprite, pa miješajte dok se maslac ne otopi.
Kada se pire ohladi, dodajte mu brašno i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna ako osjetite da je previše ljepljivo. Uzmite komad tijesta, formirajte manji valjak i sijecite njoke željene veličine. Na isti način obradite ostatak tijesta.
Sada pripremite umak. Nasjeckajte luk na sitno i dinstajte ga oko 10 minuta na maslinovom ulju. Zatim dodajte sitno nasjeckan pelat sa sokom, začinite po ukusu i prokuhajte 10 minuta. Sklonite sa špareta, pa dodajte ribani sir i dobro promiješajte.
Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada voda provri, pažljivo ubacite njoke. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još par minuta, a zatim ih izvadite i ubacite u posudu u kojoj ste kuhali umak. Promiješajte dobro i servirajte sa još malo ribanog parmezana, piše N1.