NJEMAČKI ZNANSTVENICI RAZVILI RADAR ZA PREGLED PACIJENATA Može otkriti rizik od bolesti i predvidjeti smrt četiri dana ranije

Ilustracija Foto: Pixabay

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta Hamburg prvi su u Europi koji razvijaju radarske sustave za medicinu i već mogu predočiti kliničke testove na pacijentima. 

Na Institutu za visokofrekventnu tehniku razvili su senzorske sustave visoke osjetljivosti za medicinski monitoring pacijenata. S novom radarskom tehnikom moguće je bez direktnog kontakta kontinuirano analizirati i rad srca i disanje, piše Deutsche Welle.

Profesor Alexander Kölpin smatra da ako se pomoću radara može utvrditi položaj broda, izračunati visina na kojoj leti zrakoplov,… onda se može koristiti i u medicini.


Ističe kako bi radarski senzori imali potencijal i učinili medicinske pretrage ugodnijima, sigurnijima i učinkovitijima.

Radar bi omogućio pregled bez kontakta i na udaljenosti

Radarski senzori koje je razvio profesor Kölpin i njegov tim mogu mjeriti otkucaje srca i disanje kroz odjeću, pokrivač ili čak i kroz madrace.

“Naši senzori šalju elektromagnetske valove koji se reflektiraju od tijela. U praksi to otprilike ovako funkcionira: krv koju pumpa srce teče u obliku pulsirajućeg vala kroz krvne žile, što na površini tijela stvara vibracije. Njih možemo mjeriti pomoću senzora i na temelju toga utvrditi mnoge medicinske aspekte krvožilnog sustava”, objašnjava.

Može se otkriti rizik od moždanog udara

Dodaje da su senzori tako precizni da mjere otkucaje srca, opterećenje srca i puls, na temelju čega se može otkriti začepljenje vene, a time i rizik od moždanog udara.

Ako srce više ne kuca pravilno, novi uređaj se oglašava alarmom. Tako se puno ranije mogu započeti mjere za spašavanje života.

Ovaj znanstveni projekt se za početak fokusira na medicinsko promatranje novorođenčadi i nedonoščadi, odnosno epileptičnih napada. “Pretpostavlja se da je neotkrivena epilepsija odgovorna za iznenadnu smrt novorođenčadi u oko 20 posto slučajeva. Problem je što se ti napadi kod male djece često ne dijagnosticiraju budući da ona do tada nisu pokazivala motoričke grčeve”, naglašava Kölpin.

Pomoću senzora djecu se promatra kontinuirano i bez ograničenja pa napad može biti otkriven dovoljno rano da bi se mogao liječiti, dodaje.

Može se primjeniti i kod zaraženih od koronavirusa

“Mjerenjem otkucaja srca i disanja može se beskontaktno utvrditi i tjelesna temperatura, pa time i važni parametri za analizu zdravstvenog stanja radi otkrivanja moguće zaraze koronavirusom”, smatra.

Tako je zaražene osobe moguće, kako navodi, pregledati bez direktnog kontakta, čime se smanjuje rizik od prenošenja zaraze na medicinsko osoblje.

Predviđanje smrti

Ovaj novi radar zasad se koristi samo na Ženskoj klinici Erlangen na palijativnom odjelu gdje su smješteni neizlječivo bolesni pacijenti. Novi radar može već četiri dana ranije utvrditi predstojeću smrt.


Komentari