Nizozemci su smanjili dopuštenu brzinu na autocestama na 100 km/h: Evo kakvi su rezultati nakon godinu dana

Nizozemska je prije godinu dana ograničila brzinu na autocestama s 130 km/h na 100 km/h. Oni su sada objavili istraživanje koje je pokazalo rezultate te odluke.

U istraživanju je bila ključna nizozemska aplikacija Flitsmeister koja upozorava svoje korisnike na kamere za brzinu i druge prepreke u prometu. Podaci su pokazali kako je prosječna brzina na određenim područjima nakon ograničenja čak i pala od spomenutih 100 km/h.

Primjerice, na A2 Vianen-Den Bosch prosječna brzina u samo dva mjeseca pala je s 106 km/h na 104 km/h. Sličan trend viđen je i na ostalim autocestama. Brzina je na A4 Leimuiden-Schiphol pala s 99 km/h na 93 km/h. – Naviknete se na to da je vaš maksimum 100 km/h – izjavio je direktor Flitsmeistera Jorn de Vries, piše Autoweek.nl.

Nije se čak ni obistinio strah da će ljudi vrlo brzo nakon ograničenja ponovo početi voziti brže.



“Nizozemci poštuju pravila na autocesti. Sad je i puno više prometa na cestama, iako ne toliko koliko je bilo prije pojave koronavirusa, što možda čak i objašnjava smanjenje prosječne brzine za nekoliko kilometara”, napominje de Vries.

Činjenica je da jedan od razloga zašto je moglo doći do pada prosječne brzine je i zbog toga što je bilo manje prometnih gužvi.

“Vrijeme koje vam treba za vožnju je vrlo predvidljivo. Ako postoje gužve, tad ćete voziti brže kako bi nadoknadili vrijeme koje ste izgubili. Kako god, to je dobro za okoliš”, izjavio je Markus van Tol, glasnogovornik Nizozemskog kraljevskog autokluba, prenosi Večernji list.

 

Komentari