Niste sigurni jesu li jaja u frižideru još uvijek jestiva? Provjerite uz ovaj jednostavni trik

Ilustracija Foto: Pixabay

Ako nam jaja dugo stoje u frižideru možemo ponekad zaboraviti jesu li i dalje dobra za jesti te da li im je istekao rok trajanja.

No, postoji jedan jednostavan trik koji otkriva jesu li jaja još uvijek svježa ili ne.

Naime, jaja kojima je istekao rok trajanja plutaju uvodi. To ima veze s načinom na koji vlaga isparava kroz ljusku dok jaja stare – kako se ta vlaga smanjuje, mjehurić zraka unutar ljuske raste.

Jedan od načina na koji možete provjeriti jesu li jaja još uvijek dobra za jesti jest da protresete pored uha. Ako ne čujete da se tekućina unutar jajtea također protresla, to je loš znak.


No, još jednostavniji način jest da ubacite jaje u čašu ili zdjelu napunjenu vodom i napravite test plutanja, Naime, ako jaje više nije dobro za jesti, ono će plutati na površini vode.

Ako jaje leži vodoravno, ono je tada najsvježije. Ako se uži kraj jajatea blago okrene ili nagne prema gore, jaje je još uvijek upotrebljivo, ali nije baš tako svježe. Ako jaje stoji uspravno, ali je još uvijek na dnu posude, više nije svježe ali je dobro za jesti i bilo bi ga dobro upotrijebiti za pečenje ili tvrdo kuhanje. Ako jaje pluta, bacite ga, piše Reader’s Digest, a prenosi N1.

Komentari