Nije ih bilo čak 60 godina: U parku prirode na Papuku opet ima vukova

Na području Parka prirode Papuk nakon više od 60 godina pojavio se vuk, izvijestili su iz Parka u četvrtak.

Jedinka vuka snimljena je kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk početkom studenog nakon čega su stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Parka prirode Papuk počeli pratiti znakove prisutnosti te zakonom zaštićene životinje.

“Nakon što smo nedvojbeno dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk, obavili smo razgovore sa gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih sa činjenicama koje upućuju na to da pojavnost vuka nije neočekivana, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku da ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari niti za stočare“, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

 



Dodao je kako su se ranija nagađanja o napadima na stoku na širem području oko Papuka pokazala pogrešnima, jer je utvrđeno da nije bila riječ u vukovima nego psima koji su lutali bez nadzora.

Održan je i sastanak svi sudionika gospodarskih aktivnosti u okolici ili na području Parka: predstavnika Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i zagrebačkog Veterinarskog fakulteta na kojemu je utvrđen način na koji će čuvari prirode, šumari i lovci pratiti, bilježiti, ali i spremati sve znakove koji bi upućivali na prisutnosti vuka.

Izražena je bojazan da bi lovci mogli zamijeniti čaglja i vuka zbog velike sličnosti i da bi vuk mogao stradati u ovoj lovnoj sezoni pa su lovne udruge pozvane na oprez.

Komentari