Nije glupo biti tjeskoban, važno je naći njen izvor kako bi si mogli pomoći

Način na koji postupate sa svojim tijelom može utjecati na vaše raspoloženje. Jedite uravnoteženo, vježbajte i usredotočite se na san, kaže psihologinja.

U današnjem modernom vremenu kad većina ljudi živi ubrzanim tempom često nam se, kaže psiholog  dr. Dorian Crawford, može činiti da je loše raspoloženje prisutno samo od sebe. No ono ne dolazi bez razloga i u tom mu se slučaju treba pronaći uzrok, da bi uopće počeli razmišljati o rješenju. Evo par strategija koje mogu u tome pomoći:

1. Dokučite što osjećate

“Zapitajte se kako se trenutno osjećate. Je li to tuga, bijes, frustraciju ili potpunu iscrpljenost”, savjetuje klinička psihologinja Carla Manly.

2. Vratite se unatrag

Psihologinja dr. Nicole Issa predlaže da potražite izvor lošeg raspoloženja:



“Razmislite što ste radili i o čemu ste razmišljali kad ste primijetili promjenu u svom raspoloženju. Možda se sjetite da je nešto što je netko rekao ili što ste vidjeli npr. na društvenim mrežama bio neposredni okidač lošeg raspoloženja”.

3. Poboljšajte svoj emocionalni rječnik

Ponekad osjećamo i sekundarne emocije koje zamagljuju pravi izvor tjeskobe.

“Reći ćemo npr. da se ne ljutimo, da nismo frustrirani ili da nismo tužni jer su to društveno neprihvatljive emocije”, kaže dr. Issa i jer smo naučili da je ‘tuga znak slabosti’ ili da je ‘glupo biti anksiozan’.

“Budući da ne možete pobjeći od toga kako se stvarno osjećate, pozabavite se otkrivanjem uzroka svojih emocija umjesto da ih prikrijete”, dodaje dr. Issa.

4. Zapišite osjećaje

Kad vam je u glavi hrpa misli odjednom i teško vam je odrediti što je pozitivno, a što negativno, izvadite olovku i papir i zapišite kako se osjećate.

“Važno je da vam dnevnik bude sigurno mjesto u kojem ćete iskreno opisati sve što vam se događa”, objašnjava psihologinja.

“Ne brinite zbog gramatike ili stila, samo se prepustite pisanju. Izbjegavajte vraćanje na pojedine riječi, kritiziranje sebe i ispravke”, dodaje.

5. Razmislite što ste možda ostavili neriješeno

“Svađa s partnerom ili dobrim prijateljem, neugodan trenutak na sastanku ili izbjegavanje sukoba s mamom možda vas muči iako ste mislili da je sve to ‘već u prošlosti”, kaže Crawford i dodaje da bilo koji neriješeni odnos ili nedovršeni posao može biti razlog lošeg raspoloženja.

Nakon što shvatite što je uzrok, htjet ćete poduzeti neke korake da se riješite lošeg osjećaja i negativnog raspoloženja. Nažalost, ne možete se uvijek jednostavno odmaknuti, ali možete ublažiti tjeskobu s nekim psihološkim alatima.

6. Brinite o sebi

“Način na koji postupate sa svojim tijelom može utjecati na vaše raspoloženje. Jedite uravnoteženo, vježbate i usredotočite se na dobar san”, kaže Crawford.

“Kada su ta područja zanemarena, pogotovo ako to predugo traje, sigurno će raspoloženje patiti. Također, vježbanje oslobađa endorfin i pomaže nam u borbi protiv stresa i tjeskobe”, kaže.

7. Dopustite si svakakve emocije

Raspoloženjem ćete najbolje upravljati tako da si dopustite bilo kakve emocije, kaže Issa.

“U ljudskoj je prirodi da neugodne stvari i negativne emocije izbjegavamo ali što se više bavite izbjegavanjem, duže ćete se loše osjećati. Budite prisutni u sadašnjem trenutku, a s vremenom će intenzitet loših emocija opasti, nakon što dosegne svoj vrhunac”, kaže ona.

3. Prošetajte

“Izlazak u šetnju može pomoći da se oslobodite loših emocija i stresa, a istraživanja pokazuju da i 12-minutna šetnja može na nekoliko sati poboljšati raspoloženje”, kaže Manly i dodaje da je važno zapamtiti da, iako je loše raspoloženje neugodno, ono je i prolazno.

“Ako se predugo nastavi, stres može prijeći u depresiju – kaže Crawford, a u tom bi slučaju bilo dobro potražiti pomoć terapeuta da s njim dođete do korijena problema koji vam ometaju svakodnevicu”, zaključila je psihologinja, prenosi 24 sata.

Komentari