NEVJEROJATNI PRIZORI NA DINARI Snimljen bešumni noćni lovac Felis silvestris

Javna ustanova More i krš na području Dinare već duže vrijeme prati prisutnost velikih zvijeri: vuka, risa i medvjeda. Uz zaštićene velike zvijeri, objektiv kamera Javne ustanove More i krš često puta snimi i druge, ništa manje zanimljive, također zaštićene, divlje životinje.

Tako je na više različitih lokaliteta, unutar budućega parka prirode, snimljena i divlja mačka -Felis silvestris. Ova divlja vrsta je već dvadesetak godina zaštićena na razini Europske unije, a nakon pristupanja Uniji, divlja mačka je i u Hrvatskoj proglašena zaštićenom životinjskom vrstom sa zabranom lova tijekom cijele godine.

Divlja mačka s Dinare pripada europskoj podvrsti ove divlje životinje. Njena brojnost u Hrvatskoj se procjenjuje do 3000 jedinki.

Izgledom i bojom je vrlo slična domaćoj mački, ali je nešto krupnija, tjelesne mase do 10 kilograma. Predator je, a zahvaljujući stopalnim jastučićima jako spretan i bešuman lovac.
Osjetila su joj dobro razvijena, posebice vid, pa se ova životinja dobro snalazi i u potpunom mraku.



Razlog tome je sloj tkiva u oku tapetum lucidum, koji reflektira svjetlost. Zbog toga divljoj mački, obasjanoj u tami, svijetle oči.

Uz dobar vid, kao noćnom lovcu od velike pomoći joj je i dobar sluh. Čak i na većoj udaljenosti dobro čuje kretanje miševa, prenosi Dalmacija danas.

Komentari