Neugodan osjećaj zbog ciste u ustima: Kako se tretira i što je uzrokuje?

Foto: Pixabay

Cista u ustima poznata je još i kao mukokela ili mukozna cista, a riječ je o oteklini ispunjenoj tekućinom te podsjeća na mjehurić u ustima.

Cista u ustima se obično razvija kada se žlijezde slinovnice začepe zbog previše sluzi, ali može imati i druge uzroke. Ne treba je zamijeniti s aftom – bijelom ranicom okruglog oblika koja se javlja najčešće zbog pada imuniteta.

Cista se obično razvija kada se žlijezde slinovnice začepe zbog previše sluzi, ali može imati i druge uzroke.

Ova pojava formira se najčešće na unutarnjoj strani usana, ali se može pojaviti i na jeziku, čeljustima, nepcu, kao i na zubu ili unutrašnjoj strani obraza.



Razlikujemo dentalne ciste koje se javljaju u ustima te radikularne ciste ako se javljaju na čeljusti. Ovaj problem zahvaća populaciju od 10 do 25 godine, ali se mogu pojaviti kod ljudi svih dobi i oba spola.

Uzroci pojave ciste u ustima

Ciste u ustima mogu biti vrlo neugodne i smetati pri razgovoru, jelu i ljubljenju.

Najčešće su uzrokovane sljedećim:

  • grickanjem usana
  • grickanjem unutrašnje strane obraza
  • komplikacijama s piercingom
  • slučajnim pucanjem žlijezde slinovnice
  • kad susjedni zubi uzrokuju oštećenja na sluznici
  • oralnim infekcijama ili reakcijama na infekcije
  • lošom zubnom higijenom

Simptomi ciste u ustima

Simptomi se razlikuju po tome koliko se cista nalazi duboko u koži i koliko često se pojavljuje. Većina cista nije bolna, ali može biti neugodna, a one česte s vremenom mogu postati bolne.

Simptomi cista blizu površine kože uključuju oteklinu, plavkastu boju zahvaćenog područja, neobičnu mekoću, lezije manje od jednog centimetra u promjeru. S druge strane, dublje ciste zaobljenog su oblika i obično bjelkaste boje te su također meke na dodir.

Liječenje, komplikacije i oporavak

Ciste su uglavnom benigne i prolaze same od sebe, ali ako ostaje u ustima duže od dva tjedna, odmah se obratite liječniku da nije u pitanju ozbiljniji problem poput bolesti usne šupljine ili infekcije.

Manje, bezbolne ciste često se ne otkriju sve dok ne odete stomatologu, a on vas može uputiti drugom liječniku radi biopsije i drugih dijagnostičkih pretraga.

Ipak, neliječene ciste mogu dovesti do apscesa – bolne, gnojne upale ili slabljenja čeljusne kosti. U tom slučaju valja odmah otići liječniku, a ne odgađati.

Liječenje ciste u ustima ovisi o njezinoj veličini. Površne ciste često nestanu same od sebe. Kako biste spriječili infekciju ili oštećenje tkiva, nipošto nemojte pokušavati otvoriti ili ukloniti ciste kod kuće. Ciste se obično uklanjaju laserom, krioterapijom (smrzavanjem) ili ubrizgavanjem kortikosteroida u cistu kako bi se smanjila upala. Kako bi spriječio ponovni nastanak ciste, vaš liječnik može preporučiti kirurško uklanjanje ciste ili čak cijele žlijezde slinovnice.

Oporavak od uklanjanja ciste može potrajati od tjedan do dvije godine nakon liječenja, ovisno o vrsti i težini ciste. Čak i nakon ozdravljenja, jedini način da se spriječi povratak ciste je kirurško uklanjanje. Izbjegavajte navike poput grickanja usana ili obraza kako biste spriječili buduće ciste.

Pomognite si sami

Ako ste primijetili da vam je u ustima nastala cista i nije jako bolna te ne raste, možete ubrzati oporavak na prirodan način. Ispiranje usta toplom vodom u kojoj ste rastopili malo morske soli dezinficirat će upaljeno tkivo.

Osim toga, pomoći vam mogu i razni pripravci od ljekovitih biljaka za ispiranje usne šupljine poput čaja od kamilice, metvice ili kadulje koja je poznati protuupalni i antibakterijski lijek, piše N1.

Komentari