Neraspoloženi ste i nedostaje vam energije?! Uzrok se možda krije u hrani koju jedete

Česta konzumacija hrane poput kolača, pomfrita, salame, sokova i kave može dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.

Stručnjaci upozoravaju da određene vrste hrane i pića mogu utjecati na naše raspoloženje i razinu energije. Ako često konzumirate brzu hranu, slatkiše, alkohol i kofein, to bi mogao biti skriveni uzrok vaših tegoba, piše huffpost.

Alkohol

Alkohol u malim količinama nije štetan i može pomoći da se osjećate bolje. Međutim, njegova konzumacija u velikim količinama može biti vrlo štetna i izazvati mamurluk. Istraživanja pokazuju da posljedica prekomjerne konzumacije mogu biti dugoročni zdravstveni problemi. Preporučuje se ne piti više od jedne čaše vina ili piva dnevno.

Sokovi

Sok je pun jednostvnih šećera koje tijelo apsorbira, što povisuje razinu šećera u krvi i dovodi do inertnog stanja. Neki ljudi zbog toga radije posežu za dijetalnim sokovima, što nije rješenje jer oni sadrže umjetna sladila poput aspartama koji se povezuje s anksioznošću i depresijom. Voda je puno bolja opcija.



Kofein

Kofeinski napitci dovode do oslobađanja dopamina i serotonina u mozgu pa se preporučuje smanjiti konzumaciju čaja i kave. Male doze ne mogu vam naštetiti, ali veće doze mogu uzrokovati razdražljivost, uznemirenost i tjeskobu. Ne preporuča se piti više od četiri šalice kave dnevno.

Kolači

Kolači sadrže sastojke koji loše utječu na raspoloženje. Krcati su šećerima koji se brzo razgrađuju u glukozu i mogu dovesti do naglog povećanja i pada šećera u krvi. Ako ste često neraspoloženi, pripazite na to koliko često jedete kolače. Prestanite konzumirati slatkiše i zaslađene napitke na nekoliko dana i vidjet ćete da će vam se raspoloženje poboljšati.

Pomfrit

Pomfrit je krcat zasićenim mastima, rafiniranim ugljokohidratima i solju. Pretjerana konzumacija ove hrane može dovesti do oscilacija u razini energije i naposljetku uzrokovati umor i iscrpljenost. Odlična zamjena su složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica, smeđe riže i kvinoje koji sporije podižu razinu glukoze u krvi.

Prerađena hrana

Gotova prerađena hrana može dovesti do naglih promjena raspoloženja jer sadrži velike količine rafiniranih šećera, zasićenih masti i konzervansa. Posljedica je pad energije nakon čega slijedi umor i smanjena motivacija. Međutim, ako tek povremeno posegnete za prerađenom hranom, ne morate se brinuti.

Salama

Nisu svi proteini jednako zdravi. Salama i naresci puni su konzervansa koji vam “kradu energiju” i uzrokuju nadutost i promjene raspoloženja. Zdravija opcija su nemasno meso, perad, riba, jaja i grah. Te namirnice sadrže puno proteina i mogu pomoći da se osjećate bolje, prenosi Net.hr.

Komentari