Neodoljiva kombinacija badema, krušaka i đumbira

Ilustracija Foto: Ordinacija.hr

Blagdansko vrijeme obiluje hranom i raznim slasticama, pa ako želite malo predahnuti od visokokalorične hrane, isprobajte ovu laganu tortu bez glutena s đumbirom, kruškama i bademima. 

Za izradu biskvita potrebno je 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 4 jaja, 220 g mljevenih badema, a za karamelizirane kruške s đumbirom 300 g đumbira, 1 mahuna vanilije, 550 g šećera u prahu, 4 kruške i 20 g maslaca.

Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu. Zatim dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da proključa, a onda ostavite nekoliko minuta na smanjenoj vatri da bi se svi okusi dodatno pomiješali. Koristeći žlicu, pažljivo spustite kruške na dno te smjese i pustite da se krčkaju oko 10 minuta, dok ne omekšaju.

Izvadite kruške i ostavite da se ohlade, a kalup promjera 25 cm obložite papirom za pečenje. Ostatak šećera, 150 g pomiješajte sa 100 ml vode na visokoj temperaturi te miješajte dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.


Potom tu smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu te njome tanko obložite kalup. Izrežite kruške i stavite u kalup na smjesu.

Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu te dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu izlijte na kruške te pecite između 30 i 35 minuta na 180 stupnjeva.

Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu ‘naglavačke’ kako biste je rezali za serviranje, kako piše Ordinacija.hr.

Komentari