‘NEMA MAŽENJA BEZ PAŽENJA’ HZJZ objavio detaljnje upute: Nema rizika od zaraze koronavirusom prilikom masturbacije

Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke Službe za promicanje zdravlja kojih se treba pridržavati pri spolnim odnosima u vrijeme epidemije korona virusa.

U Hrvatskoj se 4. rujna obilježio Svjetski dan spolnog zdravlja putem kampanje “NemaMaženjaBezPaženja” u sklopu Nacionalnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo “Živjeti zdravo”, koji vodi prof. dr.sc. Sanja Musić Milanović.

U sklopu kampanje na svojoj web stranici objavili su i grafiku kojom su htjeli objasniti što sve treba znati o spolnim odnosim u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kako navode, ne postoje dokazi da se koronavirus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine.



“Spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima Covid-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze”, stoji u uputama.

HZJZ

Što sve treba znati o spolnim odnosima u vrijeme korone:

  • Ne postoji dokaz da se koronavirus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine.
  • Spolni odnos podrazumijeva vrlo bliski kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima COVID-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze.
  • Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu.
  • Masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze koronavirusom.
  • Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako bi izbjegli spolno prenosive infekcije.

Detaljne preporuke objavljene su na web stranici HZJZ-a.

Komentari