Neki narodi imaju manje zaraženih i umrlih od korone, ovo su razlozi

Ilustracija Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet, brojke zaraženih i umrlih rastu iz dana u dan, no neki narodi se bolje nose s krizom od drugih. ‘Čvršće’ kulture, s jačim poštivanjem društvenih normi i oštrijim disciplinskim mjerama, imaju daleko veću kontrolu nad infekcijom, pokazuje novo istraživanje. 

Od listopada 2020. one zemlje koje su imali najlabavije mjere i najmanje se pridržavale istih, prijavile su gotovo pet puta više slučajeva koronavirusa i gotovo devet puta više smrtnih slučajeva, prenosi sciencealert.

Borba protiv zarazne bolesti zahtijeva od stanovnika da se strogo pridržavaju pravila, a upravo ta osobina nedostaje opuštenijim narodima i kulturama.

Stručnjaci su primijetili da su čvršće nacije doživjele više vanjskih, kolektivnih prijetnji poput rata, prirodne katastrofe, gladi ili bolesti pa su samim time razvile fokus na kolektiv.



Na početku pandemije, ‘labavije’ zemlje znale su prihvatiti osjećaj nerealnog optizmizma, što je smanjilo razinu straha prema bolesti.

Dodaju kako je ovo prvi put da su mogli ispitati kako zemlje širom svijeta reagiraju na istu kolektivnu prijetnju koja se događa istovremeno.

Istraživanje, koje je objavljeno na stranici THE LANCET Planetary Health, provedeno je u 57 zemalja u 2020. godini te u usporedbi sa Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom, Izraelom, Brazilom, Španjolskom i Italijom pokazuje da mjesta poput Singapura, Japana, Južne Koreje, Kine i Austrije imaju puno čvršće kulture sa strožim pravilima i kaznama za nepridržavanje istih.

Također, Sinagapur je bio jedan od najboljih u borbi protiv virusa. Tu je i Novi Zeland sa svojim pravilima koje su svi slijedili.

Stručnjaci savjetuju da s opuštanjima treba biti oprezan, a sa stezanjem mjera treba biti brz i učinkovit.

Komentari