Nekad praćen glasinama o kriminalu, danas sve omiljenija turistička destinacija: Sve što trebate posjetiti u Marseillu

Pixabay

Bilo da želite doživjeti multikulturalnu dinamičnost, uživati u arhitekturi i vrevi grada-luke, isprobati francusku kuhinju i vina, osjetiti mirise Provanse ili saznati nešto više o turbulentnoj povijesti, jug Francuske će vam to pružiti…

Nekada praćen glasinama o kriminalu i nesigurnosti, danas ovaj `zločesti dečko Mediterana´ prolazi kroz proces gentrifikacije i postaje sve popularnije turističko odredište, dinamičan i šaren grad u kojem se možete odlično provesti.

Bilo da želite doživjeti multikulturalnu dinamičnost, uživati u arhitekturi i vrevi grada-luke, isprobati francusku kuhinju i vina, osjetiti mirise Provanse ili saznati nešto više o turbulentnoj povijesti, jug Francuske će vam to pružiti.

Mali podsjetnik: koliko je Marseille značajan za francusku povijest, govori i francuska himna koja je po njegovim revolucionarima dobila ime: Marseljeza.
Odlučite li se za posjet jednoj od najzanimljivijih luka Mediterana, svakako obiđite ova najpoznatija odredišta.



Kolijevka života: Stara luka

U ovoj luci trguje se zadnjih gotovo 3 000 godina, a povjesničari podsjećaju kako je u 19. stoljeću godišnje prihvaćala i ispraćala oko 18 000 brodova godišnje. Bila je to veza Marseillea s cijelim Mediteranom i san mnogih koji su željeli napustiti Maroko, Alžir i ostale dijelove sjeverne Afrike.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata i okupacije Francuske, nacisti su udarili gdje najviše boli: stara luka dočekala je kraj rata u ruševinama.

Nije trebalo dugo da ponovno stane na noge, pa je danas ona najfrekventniji i najvažniji dio Marseilla, te idealno mjesto za kavu ili sladoled uz gledanje zalaska sunca i gradske vreve. Tko je gledao i volio romantični Božićni film Love Actually, možda će htjeti popiti kavu u Bar de la Marine iz filma.

To je i naša povijest: Muzej europskih i mediteranskih civilizacija

Popularni muzej obuhvaća čak tri zgrade, što nije čudno s obzirom na bogatu povijest grada i njegovih poveznica s Mediteranom. Osim povijesti mediteranske civilizacije, otkrijte ono što niste znali o bogovima, začinima i putničkim rutama, te zašto ga zovu muzejom od kamena, vode i vjetra.

Čuvarica Marseillea: Bazilika Notre-Dame de la Garde

Teško da ćete promašiti toranj sa zlatnim kipom koji nadgleda grad. Riječ je o najvišoj zgradi podignutoj na 150 metara nadmorske visine, odakle se nekad gledalo na okolicu i potencijalne neprijatelje koji dolaze u napad.

Danas srećom ne snosimo tu odgovornost, već uživamo u pogledu na Mediteran i vibrantni grad. Dolazite li u ljeto, ne propustite pogled na veličanstven vatromet povodom Dana (pada) Bastilje 14. srpnja.

Entuzijasti mogu odraditi dobar trening ako idu pješke do nje, a sve ostale prevest će turistički ili gradski autobus.

Tirkizno zelena oaza: Nacionalni park Calanques

Naravno, ovaj park nije baš u samom Marseilleu, ali je toliko blizu i toliko lijep da ga je šteta propustiti. Brojne agencije rado će vam ponuditi najbolji aranžman i izlet u prirodu.

Naročito lijep pogled s bijelih vapnenačkih stijena pruža se ljeti koje donosi kombinacije tirkizne i zelene boje. Staze su pogodne za bicikliranje, a postoji opcija najma kajaka ili kanua kojima se možete uputiti prema klifovima.

Živopisan, šaren, a tradicionalan: Stari dio grada, Le Panier

Jedno od najpitoresknijih naselja Marseillea. Nalazi se na brdašcu u blizini stare luke, a za život su ga odabrali i stari Grci 600 godina prije Krista. Kasnije je prihvaćao brojne doseljenike, najviše iz Italije i Korzike, a u moderno doba iz Južne Amerike, Sjeverne Afrike i Vijetnama.

Tome svjedoče brojni detalji poput ornamenata iznad vrata u obliku markantnih muškaraca s brkovima i turbanima na glavi.

Iako je nastradao u Drugom svjetskom ratu, brzo je obnovljen. Danas njime vladaju umjetnička atmosfera i kafići kao iz romantičnih filmova, a uske ulice ukrašene palmama, stari lampioni i šareni prozorčići rado će pozirati pred vašim kamerama.

Dvorac i zatvor na otoku: Chateau d’If

Lakše ćete doći do njega nego shvatiti kako se izgovara ime. Mali dvorac iz 16. stoljeća smješten je na otočiću u zaljevu Marseillea, zbog čega je kasnije poslužio i kao zatvor za političke neprijatelje.

Danas nije naseljen – ni dobrovoljno ni prisilno, ali je otvoren za posjetioce koji žele vidjeti kako je izgledao Alcatraz Marseillea. Među posjetiocima je sredinom 19. stoljeća bio i Mark Twain koji je svoje iskustvo zapisao u knjizi The Innocents Abroad.

Najljepša avenija: La Canebiere

Britanski mornari ovu su ulicu nekad zvali Can o’ beer. Doduše, to je više govorilo o njima nego o njoj, jer je riječ o povijesno glamuroznoj aveniji u kojoj su odsjedali bogati putnici. I danas možete vidjeti elegantne hotele i zgrade, svjedoke nekadašnjeg bogatstva Marseillea.

Srećom po nas, otvorili su se masama pa više ne moramo biti creme de la creme da bismo uživali u onome što pruža: restoranima, kafićima, dućanima, uličnoj glazbi i festivalima…

Tri u jedan: Palača Longchamp

Sama palača toliko ne impresionira, koliko prekrasni vrtovi koji ju okružuju. Ne čudi što ih je Ministarstvo kulture uvrstilo na popis najznačajnijih vrtova Francuske.

Zbog zelenila, raskošne fontane i vode koja ju okružuje palača je dobila nadimak „vodena palača“. Nekada je ovdje bio i ZOO, no kako je entuzijazam javnosti za gledanjem životinja u kavezu opadao, ZOO je 1987. godine zatvoren.

U jednom krilu palače smješten je muzej umjetnosti, a u drugom prirodoslovni muzej. Tri razloga za posjetiti jedno mjesto.

Neobična arhitektura koja izaziva oprečna mišljenja: Unite d’habitation

Zgrada koju neki oduševljeno hvale, a neki promatraju s užasom. Ovisno o tome koliki ste ljubitelj monumentalnih betonskih zgrada nalik onima iz socijalizma (doduše ova je ipak malo šarenija), toliko će vas oduševiti ovaj „grad u zgradi“ koji potajno nosi nadimak Ludnica.

Riječ je o stambenom dizajnu kako ga je zamislio arhitekt Le Corbusier, a čiji je prvi primjerak izgrađen u Marseilleu. Otvoren je javnosti, a postoji mogućnost razgleda s lokalnim vodičem. U zgradi se osim stanova nalaze radionice, galerija, mali hotel, restoran i terasa s pogledom na Marseille i Mediteran.

Ne zvuči loše, ali ljepota je u oku promatrača, piše Punkufer.dnevnik.hr 

Komentari