NE PROPUSTITE PRILIKU Ovaj komet posljednji put je bio vidljiv u vrijeme kad su Egipćani gradili piramide

Niste nešto previše oduševljeni ustajanjem dva, tri sata prije izlaska Sunca da bi pogledali komet na nebu, kiša i oblaci su se urotili protiv vas, propustili ste sve prigode za vidjeti uživo komet Neowise o kojem svi pričaju… Preostalo je još malo vremena za nadoknaditi propušteno.

Ono što je najbolje, komet je od prije koji dan vidljiv ne samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca. Stoga, kada koloritno plavetnilo sutona zamijene tamne pastelne nijanse plave koje naginju ka tmini noćnog crnila posutog svijetlim i manje svijetlim zvjezdanim točkicama osigurajte si neometan pogled prema sjeverozapadnom horizontu.

Upute za pronalazak i promatranje kometa

Najbolje u vremenu od 22.30 do 23.30 sati, orijentirajte se ka sjeverozapadu. Ispružite ruku ispred sebe, raširite kažiprst i palac okomito položeno prema ravnini obzora, tako da vrh kažiprsta “dodiruje” liniju horizonta i skenirajte nebo nešto malo poviše vrha palca koji “gleda” uvis (pogledajte ilustracije uz ovaj članak).

Budite strpljivi – ako ste u društvu, onaj/ona tko prvi ugleda komet Neowise (C/2020 F3) nek zna da je isto nebesko tijelo prošlo našim nebom u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko “derište razbarušene kose” kojoj se sada vide ne jedan nego dva repa uslijediti će nam u najskorije vrijeme – za tričavih sedam tisuća godina (6.953)!



Dalekozor, ma kakav bio, bit će od velike pomoći kako u pronalasku a posebice u opažanju kometa. Pronađite neki, možda se jedan primjerak nalazi u nekoj zaboravljenoj kutiji nadohvat ruke, možda ima neki kod djeda i bake, netko iz društva sigurno ima spravicu kojom će prizor tek četvrtog kometa vidljivog golim okom iz naših krajeva u zadnjih par desetljeća zasjati u punom svjetlu.

Izbjegnite opažanje preko krovova zgrada i direktno ili indirektno svjetlo (svjetlosno zagađenje) koje blješti u oči. Šanse da vidite komet koji se nalazi ne odveć poviše horizonta (tek oko 15° u gore navedeno vrijeme) time su rapidno manje, piše Glas Istre.

Komentari