Ne mora se ni peći: Fina rolada od šljiva i oraha koja idealno ide uz šalicu kave

Pixabay

Jede vam se nešto slatko, ali vam se ne pali pećnica? Isprobajte ovu finu jesensku roladu sa sušenim voćem i orasima koja se brzo priprema i još brže jede, a savršeno odgovara uz šalicu omiljene kave.

Imajte na umu da će vam za recept trebati dobar blender ili sjeckalica povrća u kojoj ćete napraviti glavninu kolača.

Sastojci:

  • 250 grama sušenih smokava
  • 250 grama sušenih šljiva
  • 150 grama oraha
  • 50 grama zobenih pahuljica
  • 1 naranča s koricom
  • 1 žlica ruma
  • ½ čajne žličice cimeta
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Suhe smokve i šljive namočite u toploj vodi barem pola sata da omekšaju i da vam bude lakše raditi s njima.
  • U blenderu sameljite zob i pola smjese oraha u fini prah.
  • Preostale orahe nožem narežite na sitnije komade.
  • Ocijedite sušeno voće od vode pa u blenderu napravite pastu od omekšanih smokvi i šljiva.
  • Voću dodajte mljevene i nasjeckane orahe i zob, iscijeđeni sok jedne naranče i naribanu koricu naranče, cimet, rum i ekstrakt vanilije.
  • Pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete jednoličnu mokru smjesu.
  • Smjesu prebacite na masni papir za pečenje i formirajte roladu.
  • Roladu umotanu u papir stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
  • Odvojite roladu od papira i narežite na kriške. Ukrasite kolač komadićima voća i orasima. Dobar tek!

Savjet plus:

Možete se poigrati začinima te roladu oplemeniti i s malo bijelog papra, kakaa i mljevenih klinčića. U smjesu možete dodati i kockice čokolade ili neke druge orašaste plodove.

Umjesto u roladu dobivenu smjesu možete zarolati i u manje kuglice, piše Zadovoljna.hr



Komentari