Nasjednete li na ovu telefonsku prevaru, minutu ćete platiti i 50kn

Pixabay

Internet i telefonske prevare svakim su danom sve češće, a ovih se dana najviše može čuti o pozivima iz Velike Britanije s nepoznatih brojeva. Tko nasjedne i nazove natrag, minutu poziva platit će čak 50kn.

Ovakve telefonske prevare nisu novitet, a zajedničko im je da se obično periodično pojavljuju te u istom tjednu zazvoni telefon i na tisuće ljudi diljem Hrvatske. Oni koji nasjednu i nazovu vidjeti tko ih je to zvao s nepoznatog broja, skupo će tu odluku platiti. Iz HAKOM-a upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koja stiže iz V. Britanije. – Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – kažu u HAKOM-u, piše 24 sata. Obično su to pozivi s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, ali u HAKOM-u kažu da mogu stići i iz Slovenie ili Latvije. No, cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Rješenje je jedino – ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema. – Bilo je slučajeva da su korisnici dobili SMS s nepoznatog broja, a sadržaj takve poruke često glasi: ‘Hitno me nazovi’ – napominju iz HT-a gdje su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, nekoliko prevara su i spriječili.

Iz pojedinih zemalja EU stižu pozivi na kojima se javljaju govorni automati, obično na srpskom jeziku. U tom pozivu nude prodaju životnog osiguranja, napominju iz A1. Takve kampanjske prijevare dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Grčke i Njemačke. Inače, teleoperateri mogu blokirati ovakve brojeve ako su iz zemalja izvan EU ili Europskoga gospodarskog prostora (EMU), ali ako dolaze iz europskog prostora, ne mogu, piše Večernji.hr 

 

Komentari