Napravite vrlo hrskav čips od listova kelja

Tvrde dijelove kelja koje ste odrezali s listova ne morate baciti, iskoristite ih kao dodatak juhama. Također, čips od kelja je najbolje odmah pojesti jer stajanjem gubi hrskavost.

Kelj je bogat vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima… i daleko je bolji izbor od prženih krumpirića. Iako mnogi ljudi ne mogu zamisliti grickati listove kelja kao poslasticu, čips od ovog povrća je zapravo vrlo ukusan i hrskav.

Čips od kelja nije komplicirano napraviti. Najprije od glavice odvojite listove pa sa njih uklonite tvrde dijelove stabljike jer bi tijekom pripreme postali jako tvrdi i nimalo poželjni za jelo. Svaki list narežite na nekoliko komada, ali imajte na umu da će se tijekom pečenja u pećnici listovi smanjiti pa neka ti komadi budu nešto veći.

Prije stavljanja u pećnicu pobrinite se da su listovi skroz suhi. Rasporedite listove po protvanu, ali nemojte ih staviti previše kako bi se imali priliku ispeći ravnomjerno.



Donosimo vam dva recepta za čips od kelja.

1. Čips s himalajskom soli

Sastojci:

listovi kelja
malo maslinovog ulja
1 žličica himalajske soli
Priprema:

Svaki list kelja preklopite pa odrežite stabljiku. Potom ih narežite na manje komade, pomiješajte s maslinovim uljem, posložite na protvan (na koji ste stavili masni papir) i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 190 stupnjeva.

Pecite oko pet minuta pa svaki list okrenite i nastavite peći još pet do deset minuta, dok listovi ne dobiju smećkastu boju i hrskavu teksturu. Na kraju ga posolite i poslužite.

2. Čips s čilijem

Sastojci:

  • pola glavice kelja
  • pola žličice maslinovog ulja
  • žlica i pol jestivog kvasca
  • žličica češnjaka u prahu
  • 3/4 žličice čilija u prahu
  • pola žličice luka u prahu
  • pola žličice crvene paprike
  • četvrtina žličice himalajske soli

Priprema:

Upalite pećnicu neka se zagrije na 150 stupnjeva. Na protvan stavite masni papir i krenite s pripremom listova – odrežite tvrdu stabljiku. Narežite ih, dodajte ulje i dobro promiješajte. Potom dodajte i sve začine pa opet promiješajte.

Listove potom rasporedite po protvanu u jednom sloju i pecite oko 25 minuta dok komadići ne postanu hrskavi. Kad je gotovo, ostavite kelj da se malo ohladi.

Napomene: Tvrde dijelove kelja koje ste odrezali s listova ne morate baciti, iskoristite ih kao dodatak juhama. Također, čips od kelja je najbolje odmah pojesti, jer stajanjem gubi hrskavost, piše 24 sata.

Komentari